• 瀏覽: 41,347
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
+3
今次真係傷元氣囉

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-15 10:36 AM 發表
香港人尤其愛吃日本料理,在港的日本餐廳和壽司店數目多不勝數,惟眾多食肆供應刺身,質素參差。消委會早前從市面搜集50款三文魚和吞拿魚刺身樣本進行測試,結果發現太古康怡廣場元氣壽司的吞拿魚刺身樣本及荃灣的魚尚三文魚柳樣本,分別有蟲卵及線蟲,惟不知是否活蟲。此外,為於黃埔的稻庭養助的銀三文魚刺身,經鑒定後發現實為紅鱒;同時,有10款吞拿魚樣本驗出重金屬超標,對孕婦、胎兒及幼兒均會有影響。

https: ...
元氣都係平價貨

幾蚊鷄 嘅魚生 你有要求?

宜家海洋太污染了

元氣狗都唔食啦,咁低質

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-4-15 10:58 AM 發表
稻庭養助竟然用紅鱒做刺身
紅鱒肉食落係爽口的,要小心!

放心無事嘅,最快明早訓醒香港人就會忘記,之後以上店鋪又繼續排隊。

又愛又恨

引用:
原帖由 鍾震唇 於 2019-4-15 12:06 PM 發表
貪平用強國貨係咁啦
元氣及魚尚的三文魚驗出有蟲,元氣話嚴謹遵守規則,魚尚話使用挪威大西洋三文魚。

稻庭養助被驗出用淡水虹鱒,但沒有驗出有蟲。

外來貨有蟲,冒牌無蟲,不如解說下邊樣衰D?

引用:
原帖由 卡樂D薯條 於 2019-4-15 01:00 PM 發表
元氣而家的衛生管理越來越差!台櫈油淋淋,餐具又多積,而家仲要自己部電話點餐,仲要收我加一?的壽司輕輕一夾即散,洗鬼搵師父整,搵機器壓出來好過啦!以前真係經常去而家諗唔到食乜1個月去兩次 ...
香港環境及食物衛生態度
不合食呢類生野

好危險

引用:
原帖由 discussfriends 於 15-4-2019 12:41 PM 發表
其實有無去d好貴嘅地方取樣本呢?還是太1貴唔敢取
將來高級的日本餐廳會好似份子料理咁,放一樽液化氮,將d魚生即場雪到負百幾度再解凍

三文魚出名多蟲

引用:
原帖由 chan198999 於 2019-4-15 10:56 AM 發表

睇黎有人貪平入有問題的貨。
入左大6個d所謂三文魚

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]