• 瀏覽: 41,342
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
+3
好彩,我唔食魚生

引用:
原帖由 淚紙 於 2019-4-15 02:22 PM 發表

有點恐怖。少吃為妙,將來不吃。
人嘅生命不會超過2個甲子,從懂得欣賞到沒能力消化也只是30-40年,核污染倒落海已無人能管(各家行為),所以唔可能唔食😂😂

引用:
原帖由 噹勞得 於 2019-4-15 02:26 PM 發表

元氣咁大公司、應該中央採購咁咪全線都有機瀨野

日本近年都食三文魚壽司...會唔會都係一樣...有蟲
要睇元氣敢唔敢出黎澄清啦

你發電郵問佢敢唔敢保證無問題,應該唔會正面答你

魚肉係有蟲/蟲卵,魚要雪藏-40度一段時間先可做魚生!

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-15 02:26 PM 發表

我都話我無食囉,只係講批發會點處理貴價魚,三文魚賣咁平會唔會用一樣方法處理,就係唔清楚
問題係寄生蟲在源頭,即是魚生長中已可能有,後期處理除了煮熟還怎樣殺蟲?😂😂

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-15 10:36 AM 發表
香港人尤其愛吃日本料理,在港的日本餐廳和壽司店數目多不勝數,惟眾多食肆供應刺身,質素參差。消委會早前從市面搜集50款三文魚和吞拿魚刺身樣本進行測試,結果發現太古康怡廣場元氣壽司的吞拿魚刺身樣本及荃灣的魚尚三文魚柳樣本,分別有蟲卵及線蟲,惟不知是否活蟲。此外,為於黃埔的稻庭養助的銀三文魚刺身,經鑒定後發現實為紅鱒;同時,有10款吞拿魚樣本驗出重金屬超標,對孕婦、胎兒及幼兒均會有影響。

https: ...
元氣都係平野啫

小食為妙

引用:
原帖由 淚紙 於 2019-4-15 02:06 PM 發表

太驚驚了,恐怖了,不知蟲蟲在身體會走去哪裏了,想一想都心寒及恐怖。
為了自己概身體健康,唯有少食為妙,或者將來不吃了。

要食正宗概,緊係過日本啦。 ...
正宗幅射3文魚

食唔死人嘅,驚西咩!

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-15 02:31 PM 發表

要睇元氣敢唔敢出黎澄清啦

你發電郵問佢敢唔敢保證無問題,應該唔會正面答你
爭先一定唔敢食諗住元氣好啲啲....日本百貨公司嗰啲又點睇

食魚生本來就唔衛生,完全不意外

咁請問有冇話邊款係冇超標/可以安全食用架.....

日本,韓國都有生食文化,也因為這樣,在發達地區寄生蟲病例也比其他地方高。

只要是食生,生的材料細菌和寄生蟲一定多過熟食。但美味的食物,好難抗拒最狂就是食河豚

肥媽又話食得嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]