• 瀏覽: 29,286
  • 回覆: 591
+12
當然好大問題啦, 100% 都咁諗 同0.0000001%咁諗 係好大分別, 唔好混淆視聽
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-25 11:54 AM 發表

幾多巴仙唔係問題,香港人將不勞而獲這中華文化非常負面之成語變為正面先係問題。

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-25 11:57 AM 發表
當然好大問題啦, 100% 都咁諗 同0.0000001%咁諗 係好大分別, 唔好混淆視聽

咪偷換概念自創0.000001巴仙,事實係

http://orientaldaily.on.cc/archive/20090207/fea/fea_v25cnt.html

勤勞而獲
07/02/2009

在 仍 然 有 不 少 人 窮 追 不 捨 講 恭 喜 發 財 的 日 子 , 「 正 月 」 其 實 已 過 了 差 不 多 一 半 。

不 記 得 由 哪 年 開 始 , 「 不 勞 而 獲 」 成 為 新 正 頭 熱 門 賀 詞 , 連 揮 春 都 用 到 。

最 近 看 娛 樂 雜 誌 , 見 有 藝 人 拿  「 不 勞 而 獲 」 揮 春 向 讀 者 拜 年 , 而 其 中 一 位 , 竟 然 是 我 們 公 司 旗 下 的 藝 人 。

明 白 明 白 , 只 是 無 傷 大 雅 的 消 閒 雜 誌 , 毋 須 太 認 真 ; 也 明 白 , 是 記 者 們 設 計 的 小 玩 意 , 藝 人 只 是 幫 忙 拍 張 照 片 。

明 白 明 白 , 就 算 是 祝 人 不 勞 而 獲 , 也 是 毫 無 惡 意 ; 是 對 讀 者 大 眾 說 的 , 不 代 表 個 人 立 場 。

但 是 , 藝 人 , 畢 竟 是 公 眾 人 物 , 當 接 受 邀 請 說 一 些 說 話 , 或 拿 一 張 揮 春 拍 照 , 甚 至 穿 一 件 衣 服 , 是 不 是 都 要 考 慮 立 場 和 形 象 呢 ?

我 想 , 劉 德 華 一 定 不 會 祝 大 家 「 不 勞 而 獲 」 , 他 只 會 祝 大 家 牛 年 進 步 , 心 想 事 成 。 講 到 新 年 願 望 , 他 仍 然 眼 神   地 表 示 , 一 定 會 繼 續 努 力 , 再 創 高 峰 。

這 才 是 劉 德 華 精 神 。 牛 年 , 大 氣 候 沒 錯 是 不 太 好 , 但 香 港 人 有 很 多 優 點 , 在 適 當 的 時 候 應 用 最 合 適 的 素 質 , 香 港 人 聰 明 、 靈 活 、 有 彈 性 , 在 潮 漲 時 必 水 漲 船 高 ; 但 同 時 我 們 亦 有 勤 勞 實 幹 的 一 面 , 能 克 服 艱 苦 環 境 。

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-25 11:57 AM 發表 
依家就識講佔幾多巴仙呀。
講大媽通街屙屎,講黑心食品,講奶粉果陣,
又唔見你咁問既。

少數代表全部,
呢招係學你地架。

所以 呢?  這些 並非 妳解錯 詞語 唔識中文的 理由
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-25 12:02 PM 發表

咪偷換概念自創0.000001巴仙,事實係

http://orientaldaily.on.cc/archive/20090207/fea/fea_v25cnt.html

勤勞而獲
07/02/2009

在 仍 然 有 不 少 人 窮 追 不 捨 講 恭 喜 發 財 的 日 子 , 「 正 月 」 其 實 已 過 了 差 不 多 一 半 。

不 記 得 ...

分別係 大家都以 0.0001% 計算, 700萬就 =7個

14億 = 1400人, 1400人在香港咁細環境下 會造成什麼 禍害?
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-4-25 12:06 PM 發表

依家就識講佔幾多巴仙呀。
講大媽通街屙屎,講黑心食品,講奶粉果陣,
又唔見你咁問既。

少數代表全部,
呢招係學你地架。

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-25 12:13 PM 發表
分別係 大家都以 0.0001% 計算, 700萬就 =7個

14億 = 1400人, 1400人在香港咁細環境下 會造成什麼 禍害?

好呀。
就豪俾你,
你揾到1400個大媽在香港通街屙屎例子嗎。

分明是在玩雙重標準

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-25 12:08 PM 發表
所以 呢?  這些 並非 妳解錯 詞語 唔識中文的 理由

所以呢? 你老吹不勞而獲只是少數人是死撐,連報紙作家都講是相當普遍情況。

做實事,
總有所獲。

什麼 豪俾我? 講到自己 好似好偉大

果1400人 當然唔係 全部 通街屙屎, 不過 會 打尖, 逼爆地方, 爆粗打人等

這些 行為 同樣 滋擾別人, 以上行為 報紙一定搵到!
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-4-25 12:18 PM 發表

好呀。
就豪俾你,
你揾到1400個大媽在香港通街屙屎例子嗎。

分明是在玩雙重標準

咁妳 拿出 證據 證明 是 大部份人, 否則 老吹死撐 + 唔識中文 只係妳
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-25 12:20 PM 發表

所以呢? 你老吹不勞而獲只是少數人是死撐,連報紙作家都講是相當普遍情況。

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-26 09:29 AM 發表
什麼 豪俾我? 講到自己 好似好偉大

果1400人 當然唔係 全部 通街屙屎, 不過 會 打尖, 逼爆地方, 爆粗打人等

這些 行為 同樣 滋擾別人, 以上行為 報紙一定搵到!

...
你遇過幾多次打尖,爆粗呀。

用返你既果句,佔所有自由行幾多巴仙呢。

我識 分身全港? 我沒遇到 就等於 不存在?

這就是 中國人 其中的 劣根性之一, 掩耳盜鈴
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-4-26 09:32 AM 發表

你遇過幾多次打尖,爆粗呀。

用返你既果句,佔所有自由行幾多巴仙呢。

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-4-26 09:32 AM 發表
咁妳 拿出 證據 證明 是 大部份人, 否則 老吹死撐 + 唔識中文 只係妳

過年【大部份人】都說恭喜發財,橫財就手,嗎已經意味想不勞而穫囉

說得對, 即是 唔止香港, 全中國 都是如此, 果然是 中國人 的劣根性
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-4-26 09:37 AM 發表

過年【大部份人】都說恭喜發財,橫財就手,嗎已經意味想不勞而穫囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]