• 瀏覽: 22,191
  • 回覆: 177
+5
大鑊!!美國咁嘅要求即係逼中國反枱
中國農村人口仍然屬於赤貧
如果中國開放農業市場
中國農民將會屎都冇得食

新聞來源連結:
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190413&s=10793096&a=59483323

有幾嬲啊?

都睇唔到

我亦都有聽講過,
特朗普叫習近平做習皇帝,
習近平笑笑口話你條磨菇仔仲未死咩,
跟住兩人哈哈哈再嚟一個美式擁抱。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-4-13 01:40 PM 發表

有幾嬲啊?

都睇唔到
圖都無, 想說看圖作文都不行, 只能說自由作文

作者唔夠料寫, 嬲到全身發抖老作, 咪就是呢張囉

附件

75b3e584c9174ada94ad8d4dd132e11c.jpeg(14.5 KB)

係噃! 依家唯有做下剪貼:

中美貿易戰已接近尾聲。美國貿易代表辦公室首席農業談判代表陶德(Gregg Doud)近日透露,中國對農業、國營企業的大舉補貼,和「強制外資企業技術移轉」、「侵犯知識產權」同樣是美、中貿易談判的一大癥結。有中國代表在會議上聽到美國的要求後「氣得發抖」,令他印象深刻。

陶德在堪薩斯州出席一場農業會議時表示,在最近的中美談判上,他向中國代表提出,中國必須開始接受「農業市場多變、無法預測的供需關係」,必須減少對國內補帖、讓關稅配額回歸市場方式運作。他舉例,從美國的立場,中國可能需要每2至3年購買500萬噸粟米。

當時,中國農業農村部副部長韓俊氣憤地回答:「如果中國購買500萬噸粟米,我不知道這個世界能否應付得來。」陶德形容,韓俊當時氣到全身發抖,令他有點意外。但陶德表示,中國對國內粟米及水稻農民的大舉補貼,導致國內供應大幅增加,限制了進口量(關稅配額),對其他貿易國而言,十分不公平。

oncc 都有啦, 原來係條美國佬自己講. 估計當時情況係, 其實韓俊見佢講野居然可以咁on9, 響度笑到仆街.

附件

FK0526.png(154.09 KB)

由頭到尾都唔係談判,只係老尾俾指示你去做

即是, 美國佬根本沒有誠意去平等處理貿易戰問題... 中國沒有必要同美國佬浪費時間...

而家就要睇中南海班高官
會否為了多幾年的安定繁榮,而犧牲幾億農民嘅利益

日本補貼農業數量仲多啦
又唔見美國佬出聲

全身發抖?唔係喎,電視見到中國副總理話要每天買美國500萬噸大豆好淡定喎!

一於反枱哪

睇到呢個美國佬講古, 諗起上次條乜7 Rogers 唔準入境, 佢話個入境處人員喊晒口, 對佢 "含淚話別", 爭D搞到我噴到成個芒咖啡.

呢D 鬼佬自 high 技術, 同犯民既 "我講既就代表晒全港市民" 真係驚笑你唔死.

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-4-13 02:07 PM 發表
全身發抖?唔係喎,電視見到中國副總理話要每天買美國500萬噸大豆好淡定喎!
唔係同一個人
嬲到發抖的是農業部副部長韓俊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]