• 瀏覽: 1,655
  • 回覆: 21
電子支付大行其道,但現時絕大部分的士只收現金,一直備受批評。香港的士業議會終肯行前一步,與八達通合作,接受乘客嘟卡支付車資,該會預告將有超過5,000輛的士參與,佔1.8萬輛的士的27.5%,雙方下周二(16日)公布詳情。

據了解,八達通使用「銀彈」攻勢,以獎賞、回贈及首年免手續費,利誘的士司機於手機安裝商用版八達通應用程式,讓乘客嘟卡支付車資,金額直接過數到司機銀行戶口,毋須等待過數期。有的士業界表示,不少的士司機感到「好歡迎、好雀躍」,紛紛加入計劃..........

支付寶、微信支付愈來愈普及,八達通亦不示弱,全力反擊。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/317462/八達通聯同的士商會再推嘟卡付車費-聲稱可用於5000的士

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-4-13 08:02 AM 發表
電子支付大行其道,但現時絕大部分的士只收現金,一直備受批評。香港的士業議會終肯行前一步,與八達通合作,接受乘客嘟卡支付車資,該會預告將有超過5,000輛的士參與,佔1.8萬輛的士的27.5%,雙方下周二(16日)公布詳情。

據了解,八達通使用「銀彈」攻勢,以獎賞、回贈及首年免手續費,利誘的士司機於手機安裝商用版八達通應用程式,讓乘客嘟卡支付車資,金額直接過數到司機銀行戶口,毋須等待過數期。有 ...
無貼士收喎,二九個一車費俾五十就問都唔問找二十當老奉啦,支付寶或八達卡邊有依支歌仔唱?

司機收得8達通,一般都收得支付寶微訊,對科技好接受

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-4-13 09:19 AM 發表
司機收得8達通,一般都收得支付寶微訊,對科技好接受
咪傻, 點會留 record 比人有機查到, 而家唔洗交稅

引用:
原帖由 kpchg4 於 2019-4-16 03:43 PM 發表

咪傻, 點會留 record 比人有機查到, 而家唔洗交稅
甘又唔好話唔報,無證無據

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-4-16 04:05 PM 發表

甘又唔好話唔報,無證無據
我冇話唔報, 報到唔洗有交稅啫

我只想知道。 交更時間係咪又全部車蓋旗唔接客。

最憎呢個時段完全無的士。 有app都無用。

八達通最貴係手續費

須則好少打的
但好少見有收八達通的

金額直接過數到司機銀行戶口,紀錄應該直接送到稅局!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-4-13 08:02 AM 發表

據了解,八達通使用「銀彈」攻勢,以獎賞、回贈及首年免手續費,利誘的士司機於手機安裝商用版八達通應用程式,讓乘客嘟卡支付車資,金額直接過數到司機銀行戶口,毋須等待過數期。有 ...
跟住就成日都會話部機壞左...
試諗諗的士佬呢D隠形高薪職業, 要揚晒條數出黎報稅喎...

引用:

咁要擺幾多部機?

8仔長年不思進取,家陣用 didi,可以經 app 綁信用卡找數

電子付款八達通,玩到的士可付款,又一樣新選擇了

多鳩餘,無人願意裝
呃唔到零頭,仲要比人查,隨時間屋都要嘔返出黎去坐監

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]