• 瀏覽: 23,546
  • 回覆: 235
  • 追帖: 2
每天150個有錢國內新移民 同意

官商勾結,無良貪婪地産商正吸血鬼,吸盡小市民血汗

引用:
原帖由 凱薩包華 於 2019-4-14 11:09 AM 發表
由全球一齊開機印銀紙開始,各央行自然水沉急需揾出路,門濫肯定越來越低既情況係人手上都一舊錢,而資金池來來去去吾係股票就係磚頭!有幾多人會去創業,由細到大啲大地主只係識宣傳「什麼打工皇帝」「霍xx年交幾多稅」。
而所謂既坊間買樓最新指數,又係整到Gogogo! 再加上我地既文化又確實特別中意買磚頭,樓價又有乜理由吾係No.1 ...
可惜班大鱷玩嘢,就沽空股市,日日出D股災支爆消息,然後推高樓價,買1,5,6係跑輸樓價

引用:
原帖由 ppppppp111 於 2019-4-14 12:11 AM 發表

97年,03年,同依家既經濟,金融體系邊同呀
依家香港有70%業主已供斷樓,手頭大把錢
跌兩三成d業主即刻出黎掃貨,點跌呀?
70%供斷樓? 香港人真係幾叻!!

青春有限,銀紙無限

既然大L把銀紙,樓價只會節節上升,屬唔做好過做經濟
住公屋食老綜好過去打工了

年輕人hea住做兼職,申請公屋才是皇道
中港現實係你儲錢點快,都唔夠銀紙印得快

引用:
原帖由 SHATINYAU 於 2019-4-14 11:39 AM 發表
官商勾結,無良貪婪地産商正吸血鬼,吸盡小市民血汗
聽日準時返工喇

限制非港人買樓

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 昂藏六尺毒 於 2019-4-14 09:27 AM 發表
每次嘅爭論內容, 都係誰之過, 係大陸人推高啲樓價, 買曬啲樓, 係啲後生仔大想頭, 一畢業就要有樓住, 係啲後生仔不思上進, 淨係識得吃喝玩樂, 繼續無良地產商, 樓 越嚟越賣越貴, 單位面積就越住越細, 但從來冇人討論, 如何解決問題! ...
限制非港人買樓,咁大陸貪官就唔會炒港樓啦。

引用:
原帖由 NO.9醉貓 於 2019-4-14 12:32 PM 發表

限制非港人買樓,咁大陸貪官就唔會炒港樓啦。
俾個天777做膽都唔敢禁大陸人買樓啦!
大陸人不停湧入, 中資置業推高樓價, 住屋醫療爆煲....
所有問題, 特衰政府一早預料到, 但敢唔敢提出禁止先係問題所在

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-12 02:34 PM 發表
香港樓價高企,廣大市民要上車可謂日益艱難。近日一份國際調查報告指出,香港平均房價高達124萬美元(約973萬港元),平均豪宅價格則為690萬美元(5,416.5萬港元),成為全球之冠!
世邦魏理仕最新的全球生活報告顯示,平均呎價為2,091美元(約1.64萬港元),平均豪宅呎價為3,436美元(約2.7萬港元),平均月租則為2,777美元(約2.18萬港元)。雖然香港去年建成17,790個私人住宅 ...
爭瘋了

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-4-14 10:44 AM 發表

呢個統計講嘅係總價,深圳第五,但人地每個單位800-1000呎,香港只得400-500呎,所以單價比香港仲平好多!
買樓都是買總價,你入門上車就需要這麽多錢

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-4-14 12:38 PM 發表

俾個天777做膽都唔敢禁大陸人買樓啦!
大陸人不停湧入, 中資置業推高樓價, 住屋醫療爆煲....
所有問題, 特衰政府一早預料到, 但敢唔敢提出禁止先係問題所在 ...
不如做下統計班氾民L小圈子手頭上有幾多物業,驚統計一出你就收爹

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-4-14 10:51 AM 發表

上海第二吖,唔通上海深圳都有泛民,環保𠃊,地產霸權,唔夠地?
香港係離岸人仔中心,大把人仔,啲銀紙埴多個香港都未夠推,
再加上實體經濟差,銀行會再錢推入樓市 ...
上海深圳沒有那些,不過上海深圳的經濟發展強勁,所以樓價高,香港經濟發展不行,但是樓價高,所以香港比較不合理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]