• 瀏覽: 23,565
  • 回覆: 235
  • 追帖: 2
大陸貪官走資來炒

引用:
原帖由 戰牛30000 於 2019-4-14 12:23 AM 發表

象徵意義好大,即係有土地係未來增加,或者阿爺即刻撥幾塊地比香港,即土地供應大增,你要知道黃醫小圈子一人炒幾層樓,年年幾百億開支都唔夠佢哋炒樓用 ...
沒有用,深圳都世界第五了,香港再怎麼打壓樓市,估計也是世界前十

大L把銀紙,銀行唔推去樓市,唔通推去街市咩

經濟轉差,升多倍都似

香港土地及海洋要留給昆蟲、黃牛、野豬、魚蝦蟹居住,人類這些低等生物還是迫在劏房內居住好了

引用:
原帖由 launch_date 於 2019-4-14 10:06 AM 發表
呢個係國策,內地無泛民,
無環保𠃊,無鄉伸,大把土地,一黨惡哂

⋯⋯⋯⋯⋯⋯

樓價一樣爆升⋯⋯⋯⋯
深圳已經升到全球第五了

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-4-14 08:06 AM 發表
其實樓價愈高,表面上好像代表人民愈富有,但也可以代表居住面積愈細(差)!

樓價代表著正面及負面狀況
好明顯,香港平均每個單位售價就最高,但呎數就最細,單價高到離譜!根本就係紙面富貴,實則好悲劇,因為世界大多數人眼中,香港人住嘅係好窄小嘅狗竇,一D尊嚴都冇,談何幸福感?

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-4-12 02:39 PM 發表
要嚟一次比SARS更勁嘅瘟疫啲樓價先會大跌
我覺得望有多次SARS而俾自己有機會買樓嘅想法都幾黑心,想當年我係SARS病房做,見到有D人差唔多成家死晒剩番一個,我都唔希望再有呢D疫症再發生。

好想上車

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2019-4-14 10:21 AM 發表

深圳都世界第五名了,香港第一好正常,如果香港和深圳一樣貴,那香港也是世界第五,對普通百姓來說無區別
呢個統計講嘅係總價,深圳第五,但人地每個單位800-1000呎,香港只得400-500呎,所以單價比香港仲平好多!

引用:
原帖由 yesterday_gun 於 2019-4-14 10:38 AM 發表

深圳已經升到全球第五了
上海第二吖,唔通上海深圳都有泛民,環保𠃊,地產霸權,唔夠地?
香港係離岸人仔中心,大把人仔,啲銀紙埴多個香港都未夠推,
再加上實體經濟差,銀行會再錢推入樓市

引用:
原帖由 sohotabc 於 2019-4-12 02:48 PM 發表

那要死很多人了
5來沙士,十年一風爆,三年一加息,郊野炸平起屋

坐監,先係香港年輕人唯一嘅出路

引用:
原帖由 kei226 於 2019-4-14 12:05 AM 發表
低息環境下,高樓價局面有排玩
全球都實行低息,但點解呢個排名頭20來來去去都係佢哋? 可吾可以分享下

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-12 02:34 PM 發表
香港樓價高企,廣大市民要上車可謂日益艱難。近日一份國際調查報告指出,香港平均房價高達124萬美元(約973萬港元),平均豪宅價格則為690萬美元(5,416.5萬港元),成為全球之冠!
世邦魏理仕最新的全球生活報告顯示,平均呎價為2,091美元(約1.64萬港元),平均豪宅呎價為3,436美元(約2.7萬港元),平均月租則為2,777美元(約2.18萬港元)。雖然香港去年建成17,790個私人住宅 ...
全部都係香港人會去居住嘅城市,令樓價升溫原因明顯... 香港人恨買,炒高佢都買。

引用:
原帖由 ppppppp111 於 2019-4-14 09:20 AM 發表

傻仔,放眼睇啦,填海,你估幾多年搞得掂呀
咁係咪唔填就解決到呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]