• 瀏覽: 12,843
  • 回覆: 99
+2
蘋果向高通和三星採購5G芯片的過程接連碰壁,似乎遭遇到了無5G芯片可用的窘境。

據台灣鉅亨網4月3日報導,高通與蘋果的專利大戰從去年至今未見止息,蘋果手機製造便轉向了英特爾芯片。然而,對蘋果來說,這並不是理想的解決方案,因為英特爾芯片在功能方面落後於高通,更影響到了蘋果的市場競爭力,因此蘋果仍在尋找其他選擇。

報導稱,在英特爾5G芯片研發落後的情況下,傳出蘋果可能要2020年才能推出可連5G網絡的iPhone。蘋果剩下的選擇,便是三星、華為或聯發科的5G芯片,但每種選擇都有其缺點。三星可能會收取高額費用,華為被美國政府緊盯,而聯發科尚未達到水準。

如今,選擇似乎又更少了。據報導,三星近日以供應產能不足為由,拒絕了蘋果對Exynos 5100 5G基帶晶片的購買。該公司一名主管表示:“蘋果向三星LSI部門詢問了5G基帶晶片的採購。但是該部門已回應蘋果,5G基帶芯片供應量不足。”

報導指出,由此可見,除非蘋果解決公司之間的問題,否則可能意味著蘋果得開始孤軍奮戰。無論是計劃收購英特爾基帶部門,還是從頭開始研發生產,都意味著蘋果必須為了在2020年推出5G版本的iPhone花費大筆額外費用,可能將落後競爭對手一到兩個週期。

蘋果愈來愈廢.

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20190407/0/1/2/台媒-5G時代逼近-蘋果或無芯可用-10003595.html

向華爲買

早講左apple 唔撚掂

早排減價引on9仔幫手清貨尾

銷量好啲就打晒飛機

香港唔係2020年先有5g咩

強大果份支持4G

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-4-7 11:39 AM 發表
蘋果向高通和三星採購5G芯片的過程接連碰壁,似乎遭遇到了無5G芯片可用的窘境。

據台灣鉅亨網4月3日報導,高通與蘋果的專利大戰從去年至今未見止息,蘋果手機製造便轉向了英特爾芯片。然而,對蘋果來說,這並不是理想的解決方案,因為英特爾芯片在功能方面落後於高通,更影響到了蘋果的市場競爭力,因此蘋果仍在尋找其他選擇。

報導稱,在英特爾5G芯片研發落後的情況下,傳出蘋果可能要2020年才能推出可 ...
真係唔該柒小陣啦,信果個就無心用,咁弱智嘅新聞都信,唔該檢討吓智商啦

爛Apple

引用:
原帖由 u6968078899 於 2019-4-7 12:08 PM 發表

真係唔該柒小陣啦,信果個就無心用,咁弱智嘅新聞都信,唔該檢討吓智商啦
你其實有冇睇內文? 定係又係睇完題目就發表 "高見"?

,
引用:
原帖由 阿聞 於 2019-4-7 12:16 PM 發表

你其實有冇睇內文? 定係又係睇完題目就發表 "高見"?
咁你想表達乜嘢呀,apple 會無芯用,傻的嗎,信果個真係智障2019同2020分別大咩,就算今日出你會咩on9

引用:
原帖由 u6968078899 於 2019-4-7 12:20 PM 發表

咁你想表達乜嘢呀,apple 會無芯用,傻的嗎,信果個真係智障
你都唔係第一次, 連我地講緊咩都唔知就加把口, 仲以為自己好醒. 我地講緊 apple會無5G芯片用, 而呢個情況已經可以肯定會維持一段時間.

近年生果欠缺遠見,只懂透過營銷手法谷增長。
再次沒落是時間問題

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-4-7 12:22 PM 發表

你都唔係第一次, 連我地講緊咩都唔知就加把口, 仲以為自己好醒. 我地講緊 apple會無5G芯片用, 而呢個情況已經可以肯定會維持一段時間.
信果個真係智障2019同2020分別大咩,就算今日出你會買咩on9,係呀最多咪維持到你打完J囉

引用:
原帖由 u6968078899 於 2019-4-7 12:26 PM 發表

信果個真係智障
你連我地講緊咩都唔知, 似乎智障果個係你.
引用:
2019同2020分別大咩,就算今日出你會買咩on9,係呀最多咪維持到你打完J囉
2019同2020分唔大? 你同年年出新機昆FANS洗錢的蘋果講吧.

冇事既,支援5GE咪得囉...

They can consider Hisilicon.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]