• 瀏覽: 32,250
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表
美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
引用陶傑就以證明樓主的智商,一個以錢掛鈎的寫手,>><<誠可以寫到神一樣,還有生物引用美國在衰落嗎?

引用這種香港寫手,而無視國際的見解,正正已經就是19所講的小農DNA,難得被辱還要含19,真纏綿呀

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:53 AM 發表

他當然知道啦,但強大的背後是否有抄襲偷竊行為,這個很難說了。
很難說即是無證據啦~

咩你唔係文明人咩?唔係事事都要有證據咩?你果然就係19所講嘅小農DNA

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:33 AM 發表

你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇蘋果人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-4-6 11:45 AM 發表

打咁大篇都係想講四個字「良性競爭」,姑勿論美國是否衰落,寫呢篇野個作者肯定墨水有限
當然啦,你以為佢好勁?有香港白痴捧都只不過因為佢不斷貶低中國姐~俾人恥笑,香港低等仲傻笑拍手。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:38 AM 發表

早前美國政府公報九萬幾個鄰近地區留學生在lab偷竊技術,在合資公司強制偷竊人家技術,你唔知?都叫你咪只係睇百毒啦。
美國政府公報... 

點解唔維基解密?

咁就叫國際視野?

可憐~

引用:
原帖由 高達綠色水管 於 2019-4-6 01:46 PM 發表

你陶公子又成為經濟學人
引用廢料就當專家,咪抵俾人恥笑萬年

引用:
原帖由 chiko9494 於 2019-4-6 12:11 PM 發表

band seven 係咪即是“笨柒”咁解呀?      
你同樓主講,唔使應我。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-7 08:20 AM 發表

美國已經有這種技術是不出奇,去火星都只有美國。
上腦嘅白痴香港多的是

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-7 09:29 AM 發表

無理據,就別謾罵啦
個個你知道你無理據,點解你仲謾罵?可憐~~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]