• 瀏覽: 32,237
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表
美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
點解無端端提出「美國衰落了嗎?」這題目?
因為真的開始了

按這作者的邏輯 - 所有創新都在原本強大的國家互相爭冠,無其他國家嘅事
咁全世界嘅格局根本無可能發生改變,美國這只有幾百年歷史的國家點位列強國?
(美國大大巴抽擊,作者應該好爽)
所有文明應能傳承,不會斷,而不止中國可追溯至古文明
而就算中國文明無斷,卻也多番落馬世界列強
(呢次輪到中國歷史大大巴抽擊)

可見作者立論何等虛妄

過往歷史驗證,花無百日紅
如果美國係獨例,咁佢一定做咗好多唔見得光嘅嘢,使手段將對手打落馬,係過去從未發生嘅
挖角唔成暗殺別國頂尖人材、使手段推冧別國經濟,打亂其發展,制造分列或內戰等
所以才能保證所有新事物只能在美國本土發生
否則,天賦random咁分佈,咩底氣俾作者講出文中嘅瘋言瘋語?

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:26 AM 發表

咁你鄰近地區有冇咁既自創科技,又之後互相爭輝先?有冇?講啦。
有又點?無又點?

係唔係有就代表美國衰落,無就代表作者講得啱?
你一定好幸福,思維咁簡單

引用:
原帖由 krolik 於 2019-4-6 11:35 AM 發表
點解歐洲要同中國買5G,唔同美國買6豬?點解嘅?點解嘅?
因為美國喺互相爭輝下已經去到1024G,順便升華到第4次元,美國將會喺地球上消失喇
最後嘅ufo將會向四次元駛去,19就係搏命擦鞋想攞一張ufo門票
仲賣乜鬼嘢啫

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:33 AM 發表

你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
天下烏鴉一樣黑

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:40 AM 發表

做人都係睇事實啫,無咪即係吹羅。
即係吹乜嘢呀?吹水啲乜,定吹噓啲乜?
講清講楚好啲喎

引用:
原帖由 快樂店小二 於 2019-4-6 12:51 PM 發表
外人講咁多有乜用啫,人地總統都講左要讓尾國再次偉大、唔係衰落左、點樣再次偉大呀?
突破盲點!

引用:
原帖由 basucx 於 2019-4-6 05:55 PM 發表

歷史見證 花無百日紅
這句中文 係唔係俾返而家大陸睇呢
原來你心目中,中國紅過呀?
乜唔係貧窮落後,民智未開,所有科技都係偷返嚟,男盜女娼咩?
原來需要時,中國會紅過嘅
明白晒

引用:
原帖由 basucx 於 2019-4-6 06:01 PM 發表

你認自己男盜女娼都無辦法
不過歷史證明大陸每一位統治者都唔會長久
我無咁認為架,唔好屈我呀
唔長久極,除戰亂之外,夏、商、周、東周、西漢、東漢、唐明清都坐底幾百年
而且文化傳承係四大文明古國唯一一個傳承到嘅
歷史又真係證明咗啲嘢嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]