• 瀏覽: 32,296
  • 回覆: 475
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 最後通牒 於 2019-4-6 10:25 AM 發表

思想太過落後了,他不知道我們國家現在很強大嗎?
我在北京住 可以證明國家真正強大了 以前是美國有甚麼好東西 拿來大陸賣。現在徹底改變了 美國有甚麼好東西 在他們公司裡面 找些中國人 把技術、文件、發明全偷過來 然後說是自己研發 有甚麼問題 在大陸打官司

陶傑識條撚經濟,小學雞一名。

美國最精英的1%和99%的大眾是活在不同時空。

陶狗最叻就係攞住歐美中產/上層的美好嚟嘲諷華年社會的低下層。這種心態很可恥

唔係衰落,邊個話佢衰落姐?中文叫:此地無銀三百兩

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表
美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
點解無端端提出「美國衰落了嗎?」這題目?
因為真的開始了

按這作者的邏輯 - 所有創新都在原本強大的國家互相爭冠,無其他國家嘅事
咁全世界嘅格局根本無可能發生改變,美國這只有幾百年歷史的國家點位列強國?
(美國大大巴抽擊,作者應該好爽)
所有文明應能傳承,不會斷,而不止中國可追溯至古文明
而就算中國文明無斷,卻也多番落馬世界列強
(呢次輪到中國歷史大大巴抽擊)

可見作者立論何等虛妄

過往歷史驗證,花無百日紅
如果美國係獨例,咁佢一定做咗好多唔見得光嘅嘢,使手段將對手打落馬,係過去從未發生嘅
挖角唔成暗殺別國頂尖人材、使手段推冧別國經濟,打亂其發展,制造分列或內戰等
所以才能保證所有新事物只能在美國本土發生
否則,天賦random咁分佈,咩底氣俾作者講出文中嘅瘋言瘋語?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-6 10:28 AM 發表

這篇文章正好證明陶傑是經濟白癡。
不只經濟,十九才子本人就是白痴⋯⋯5G尚起步,何來6G應用,狗才子學講人話膚淺

引用:
原帖由 summerfamily 於 2019-4-6 11:11 AM 發表
美國最精英的1%和99%的大眾是活在不同時空。

陶狗最叻就係攞住歐美中產/上層的美好嚟嘲諷華年社會的低下層。這種心態很可恥
如果佢睇的準也無所謂,可是佢唔識睇,一味做慕洋犬。

玩6G?! 失敬

陶傑算罷啦,為左立場,可以指鹿為馬嘅一個人。

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表
美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
引用陶傑就以證明樓主的智商,一個以錢掛鈎的寫手,>><<誠可以寫到神一樣,還有生物引用美國在衰落嗎?

引用這種香港寫手,而無視國際的見解,正正已經就是19所講的小農DNA,難得被辱還要含19,真纏綿呀

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-4-6 10:33 AM 發表

佢講過
佢去到外國
會認做日本人
我都曾經聽聞,真人真事十九才子在外國被人認錯為日本人養的柴犬,陶生感覺無上光榮,感覺自己是英日混血犬

陶狗因為英國衰落,由英犬升尼為美狗

有偏見(崇拜英美)嘅人,講嘢冇公信力

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-6 10:53 AM 發表
美國如果唔驚其他國家超越嘅話,就唔會周圍插手世界,目的都係抑制控制其他國家,陶才子的分析不到位,不合格
睇下對手如何營商,偷竊技術呀,簽國際合約又唔遵守,唔出手還是美國?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-4-6 11:02 AM 發表

狗賊護煮都有個譜呀,講9G好啲,金 溶 市場只是一個 空殼 冇生產嘅支持 又係有輪用, 條友試下問下自己個鐘主角 大陰蒂 衰落了嗎😂😂
你試下鄰近地區金融爆煲會點?咪昂周周啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]