• 瀏覽: 32,271
  • 回覆: 121
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2019-4-7 10:19 PM 發表

咁美國做咩唔直接推6G?
民間還民間,政府還政府,還不明白,要點講先明?

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2019-4-7 10:41 PM 發表

知你想講咩野

但我問你十幾個問題,你有答過?

我打一大段字,你草草打幾個字就把話題轉移,你這種人,跟你講野都晒氣啦.打手.

88啦.同你講野晒光陰
咪玩啦,你自己講香港要一千萬人發展,又講唔到原因,算啦。

引用:
原帖由 wai1972 於 2019-4-7 11:02 PM 發表

哦⋯⋯原來你日日都發白日夢,將來誰知,將來將來誰話美國不會衰落,上世紀初誰知英國會衰落,將來本無常別太天真
傻佬讀歷史有是有跡可尋,你唔明就返小學再來過啦。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-4-7 11:10 PM 發表

咁美國政府封殺民間企業就一定係唔啱了。。。
你偷竊技術又賣野比制裁國家,你是犯犯呀蒙忍。

引用:
原帖由 eddiecpwong 於 2019-4-7 11:20 PM 發表

勁就唔駛block 對手的。
犯法要拉嗎?

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-4-8 12:56 AM 發表
⑲才子係個作家,作家最叻係咩?就係9吹。。。
你邊間U畢業,佢邊間U畢業?你福建U? 講人你自己有冇檢討下?

引用:
原帖由 weezer 於 2019-4-8 08:08 AM 發表

車比喻,早幾十年前其實發生過,將A和B轉做Ford和GM , 再將C變成歐盟。

就知依遍文幾低質。

一個國強大,係因為“情報”版圖大,但如失去部份“預知”能力,就要比實力,汽車業/製造業/食物製造業就係一個好例子,現今連軍火業都唔見得有幾領先。

世界好大,每個國家仲有強弱項,但如果仲認為美國單一獨大,實在有點牽強。

所以美國在衰落嗎?其 ...
你覺得汽車業仍是美國的經濟命脈嗎?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-8 07:58 AM 發表
陶傑是一個跪在洋人腳下的狗。
你這樣說說便是嗎?看看自己,有幾多斤兩,再用理據和人討論,咁就讚你高尚啦。

引用:
原帖由 wai1972 於 2019-4-7 11:36 PM 發表

最愛十九公子,講㗎嘢自己都唔明,我哋點會明,我懷疑佢有妄想症
當你懷疑人時,都想想自己,因為傻佬係唔會話自己係傻的。

引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-4-7 11:17 PM 發表
都唔知佢講咩!
因為你程度未夠,所以唔明。

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2019-4-8 08:18 AM 發表

當年老美都係抄英國佬啫,講到由石器時代,老美就一直創新咁,
抄咩?講泥聽聽

引用:
原帖由 chenflie 於 2019-4-8 08:35 AM 發表

英國為何衰落? 睇鴉片戰爭對比下咯。
個陣英國山長水遠,過來打中國, 贏梗架? 當時佢地自己都無咁強信心啦。因為英國派得出幾萬人遠征咋,再多,經濟唔允許
但佢地願意博。

而二戰之後,一個爛鬼印度搞下示威,運動咋。 英國居然放手,等佢獨立?

仲有無當年勇氣啊?

大清俾日本割走台灣個陣。咸豐都識得係宗祠前邊喊
一直重複一句: 失寸土者,死不得入宗祠,一千七百里江山啊!

大英戰後,所有殖民 ...
英國人口有幾多,派幾多軍隊唔係多就贏,你唔係呀!放棄殖民地是大勢所䪾趨,左膠興起大愛包容,為什麼不急流湧退?英國玩政治你還未出世。

引用:
原帖由 weezer 於 2019-4-8 08:48 AM 發表

答案係“有心無力”,想表達嘅係花無百日紅,就等如當年日本於電子技術上有多創新/領導地位,都敵不過“美元霸權”為佢國家所帶來嘅殺傷力,文章著眼於某某行業/技術帶領興衰,其實同實況有重大偏離。 ...
美國已轉形,重心已變,不是惜日汽車重工業了。

引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2019-4-8 10:27 AM 發表

根本是無得駁,如果一本美國護照放在九減肆毛面前~

佢地即刻閃人,但繼續在外國大談愛國。
說得對,見到個班鄰近地區的學生,在加拿大抗議達賴到訪嗎?

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-4-8 11:09 AM 發表
靠借貸印銀紙度日, 正常人都知佢肯定衰落啦!
鄰近地區都是同一模式

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]