• 瀏覽: 554
  • 回覆: 10
靠刷臉就能看病,如今已成為現實。近日,記者看到在臨安中醫院急診科和掛號室各有一台支付寶刷臉支付功能的智能自助服務終端機。據悉,中醫院是臨安區首家支持刷臉支付的醫院。該功能意味著不用錢包,不用手機,靠臉就可以支付。前提是本人註冊過支付寶,並且通過支付寶實名認證........

中國大陸的技術變化很快,之前用二維碼付款,香港都還未很普及,如今又來新一套技術,掃描臉部就可以付款了。

新聞來源連結:
http://news.rfidworld.com.cn/2019_04/b73cf42cb763ffa3.html

香港都應該推,防止走數

今次唔知有無「笑俠」走出嚟話,影你個樣,返屋企慢慢掃,偷你錢。

仲有,呢啲「笑俠」呢頭話係佢老友嘅事,呢頭又話係百度搵到資料。

不過,為咗「反中仇中」,低能啲都要反架,明嘅。
引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-4-5 11:10 AM 發表
靠刷臉就能看病,如今已成為現實。近日,記者看到在臨安中醫院急診科和掛號室各有一台支付寶刷臉支付功能的智能自助服務終端機。據悉,中醫院是臨安區首家支持刷臉支付的醫院。該功能意味著不用錢包,不用手機,靠臉就可以支付。前提是本人註冊過支付寶,並且通過支付寶實名認證........

中國大陸的技術變化很快,之前用二維碼付款,香港都還未很普及,如今又來新一套技術,掃描臉部就可以付 ...

「泛民」會話你監控

其實入院要俾一定嘅訂金先啱,到時「泛民」同「仇中反中」人士又會話無咗「醫療權益」
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-4-5 11:32 AM 發表
香港都應該推,防止走數

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-4-5 12:10 PM 發表
非港人走數 醫管局追討不力5年撇帳2.3億
大陸人最叻走數

一年先 5000 萬⋯⋯同 7000000000 醫療開支比起上嚟,真係零頭都無。
引用:
原帖由 版煮報夢 於 2019-4-5 12:10 PM 發表
非港人走數 醫管局追討不力5年撇帳2.3億

你班友真係天真

呢個系統最大功能係唔比WECHAT 插旗

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-4-5 12:13 PM 發表
一年先 5000 萬⋯⋯同 7000000000 醫療開支比起上嚟,真係零頭都無。

走數原來可以咁辯解, 大陸人真係無恥到一個點  

走數就一定有啦,我有話唔追咩???

只係話俾你知,走數比例係香港係好低。尤其係同美囯、英囯呢啲地方比起上嚟呀。

最好香港行一國一制、個人信用,睇下啲友敢唔敢膽唔還錢。
引用:
原帖由 kxkx 於 2019-4-5 12:17 PM 發表

走數原來可以咁辯解, 大陸人真係無恥到一個點  

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]