• 瀏覽: 36,812
  • 回覆: 364
  • 追帖: 5
+14
who care

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2019-4-1 10:53 AM 發表
呢個名幾靚
㗎妹好 ......... 靚 wo .

引用:
原帖由 f1kon 於 1-4-2019 11:42 發表

..... 尤其喜歡飲豆漿!
豆漿? 令我諗起日本女優們成面白漿添⋯⋯嘔~~~~

明治 Meiji
大正 Taisho
昭和 Showa
平成 Heisei
令和 Reiwa

2019年1月~4月 平成31年 H31
2019年5月~   令和元年 R1

很多電腦系統要更改和曆的頭文字及年份
由 H31 ,改為 R1 ,或 R01 

如果用「永明」都唔錯!至少有某保險融機構會打折畀㗎仔益佢哋,亦有墻紙公司免費為日皇間房一世換墻紙!

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-1 10:47 AM 發表
日本皇太子德仁下月一日登基,內閣官房長官菅義偉宣布,決定採用「令和」為新年號,取代用了三十年的「平成」年號,並會在德仁登基同日使用。首相安倍晉三稍後召開記者會,解釋新年號的寓意及典故。
專家懇談會和全體閣僚今早先後舉行會議,敲定新年號。日本舉國關注年號更替,不少民眾到東京皇居聚集,等候公布結果;企業就爭取時間,在下月更換年號前,印好月曆及信紙等用品,以及修改電腦系統。

「令和」 ...
「安久」is better

年號唔用AV?

引用:
原帖由 農場不安的牛 於 2019-4-1 11:47 AM 發表

豆漿? 令我諗起日本女優們成面白漿添⋯⋯嘔~~~~
嗰啲係專畀「男優」用嘅膠袋豆漿仔,用嚟手爆嗰種!

好似中國封建時代咁,換個國王就要所有年份從頭計起,十分封建迂腐

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-4-1 11:42 AM 發表

..... 尤其喜歡飲豆漿!
永安都唔錯

日本含家令和岸九

中國都冇哩個稱號,破壞中國文化,安久好聽的

引用:
原帖由 Gordon51 於 2019-4-1 11:55 AM 發表

永安都唔錯
內閣有個 蓮舫 喺度就好難會用「永安」!

引用:
原帖由 w73f44 於 2019-4-1 11:50 AM 發表
年號唔用AV?
叫潮吹幾好聽

零禾0= 有種改變不了甚麼的感覺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]