• 瀏覽: 4,779
  • 回覆: 90
+3

康文署救生員人手長期短缺,踏入新泳季首天,今(1日)已有6個泳池因救生員不足導致部分設施需要暫停開放,包括港島區的包玉剛游泳池、柴灣游泳池,九龍區的李鄭屋游泳池,新界區的葵盛、青衣、西貢游泳池。

康文署網站列出全港多個泳池的開放情況,並列出設施暫停開放的原因,當中以救生員不足及舉行水運會的原因最多。其中柴灣游泳池的兩個嬉水池、噴水池及跳水池均因救生員不足要暫停開放,開放時間更要直至另行通告為止,變相市民要無了期等待。

李鄭屋游泳池兒童池同樣暫停開放,至本月15日始重開。青衣游泳池內的戲水池、淺水池及滑水梯今日則全日停止開放。                                                
有嬉水池暫停開放。

救生員人手長期短缺,戲水池、淺水池及滑水梯今日則全日停止開放?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190401/bkn-20190401095217586-0401_00822_001.html

點解長期人手短缺?唔俾人報考章,或考試不給合格,圍威為,當然無新血,不夠人手啦

角生可以長年因病請病

人廢自然萬事艱難,遇上救生員玩嘢就更大鑊。

荃灣至屯門是屎水流域,好多泳灘可以關閉。長沙至塘福只要一個泳灘..........

一開鑼就請病假,爽爆

外判啦
我唔信外判都會唔夠人

引用:
原帖由 AM138 於 2019-4-1 19:33 發表
點解長期人手短缺?唔俾人報考章,或考試不給合格,圍威為,當然無新血,不夠人手啦
are you sure ?

飛雞、救生員、老屍、醫護,黃人最鍾意搞事R著數
你老味我去將軍澳游水,一係冇大池,一係冇嬉水池,一係冇滑梯,班黃救生員食屎啦

引用:
原帖由 AM138 於 2019-4-1 07:33 PM 發表
R著數搞擺工,上年郭大少領頭搞事

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-4-1 08:43 PM 發表
角生可以長年因病請病
佢依家坐緊,救生屆少左個人才

無人做原因有幾個,1) 個證書3年要考一次,即係每3年要比錢比時間操水。2) 多數泳池係開半年,冬天休池,學生做下就得,搵食點養家。 3) 前途問題,除非打算成世on99坐係度,否則好難吸引人留係呢行。 4)新屋苑都基本一定有會所泳池,法例規定必須兩人當值,係頭三點的前提下,需要不斷增加自然會出現爭人和唔夠人情況。

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-4-1 20:43 發表
角生可以長年因病請病
家下唔會有病了,有病入咗去,都無病假呀 !

引用:
原帖由 DARSENEAL 於 2019-4-1 20:44 發表
人廢自然萬事艱難,遇上救生員玩嘢就更大鑊。

荃灣至屯門是屎水流域,好多泳灘可以關閉。長沙至塘福只要一個泳灘..........
唔夠人開池,咪又關門囉 !

引用:
原帖由 BOC74 於 2019-4-1 20:45 發表
一開鑼就請病假,爽爆
可以放多兩日。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]