• 瀏覽: 8,368
  • 回覆: 86
中國人去到哪裡都要求別人遷就他們,去旅遊的,隨街大小便,你們要包容;打尖不排隊,你們要習慣;只懂普通話,你們要配合。去讀書的,聽不懂當地語言是導師不尊重學生;考試不合格賄賂教授就好,教授不答應就是不識抬舉。反正無論如何,中國人去到哪裡,當地的所有人和事都必須「入鄉隨俗」,跟隨強國的習俗。

以前「入鄉隨俗」的意思是指我去到別人地方要跟隨別人的習俗;現在「入鄉隨俗」的意思是指強國人去到別人地方,別人的習俗要跟隨強國的習俗。

英國人點解又去到世界各地,都要當地人用英文,唔入鄉隨俗用當地語言呀。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-31 11:01 PM 發表
英國人點解又去到世界各地,都要當地人用英文,唔入鄉隨俗用當地語言呀。
人地講明自己係征服者,
大陸唔係,
如果大陸都講佢係去征服人地咪無問題囉!

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2019-3-31 10:55 PM 發表
中國人去到哪裡都要求別人遷就他們,去旅遊的,隨街大小便,你們要包容;打尖不排隊,你們要習慣;只懂普通話,你們要配合。去讀書的,聽不懂當地語言是導師不尊重學生;考試不合格賄賂教授就好,教授不答應就是不識抬舉。反正無論如何,中國人去到哪裡,當地的所有人和事都必須「入鄉隨俗」,跟隨強國的習俗。

以前「入鄉隨俗」的意思是指我去到別人地方要跟隨別人的習俗;現在「入鄉隨俗」的意思是指強國人去到別人地方,別人 ...
我份工一日都要出街,但未見過有人通街大小便,包括香港人,大陸人,鬼佬,W C成日講,但疴屎相都PO唔到一張,反而周時有人PO鬼佬通街疴屎相上來,所以話樓主9up當秘笈。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-31 11:09 PM 發表
人地英國侵略過地球最多地方吖嗎?

你唔中意,咪呼籲D親戚朋友,子孫後代,拒絕學英文,拒絕講英語囉!
明白羊驢始終喜歡做羊驢,不願做人。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-31 11:09 PM 發表
人地英國侵略過地球最多地方吖嗎?

你唔中意,咪呼籲D親戚朋友,子孫後代,拒絕學英文,拒絕講英語囉!
以前自以為英語大哂既外國人,都學梗普通話,你既中華民國,都係講普通話架。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-31 11:08 PM 發表

人地講明自己係征服者,
大陸唔係,
如果大陸都講佢係去征服人地咪無問題囉!
講到尾,
即係誰大誰惡誰正確啦。
依家,大陸唔使用槍砲征服你,
用經濟征服你,吹咩。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-31 11:16 PM 發表

講到尾,
即係誰大誰惡誰正確啦。
依家,大陸唔使用槍砲征服你,
用經濟征服你,吹咩。
問題在於大陸從來係未大已經發惡.......

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-31 11:15 PM 發表
學普通話? 
一個半個,梗有嘅!
中華民國人講國語,唔講普通話
咪玩語言偽術啦。
國語。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-31 11:17 PM 發表

問題在於大陸從來係未大已經發惡.......
起碼你美爹唔敢撞埋架紙紮既船度,吹咩。

睇來你系過來人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]