• 瀏覽: 54,975
  • 回覆: 1,320
+11
引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:17 PM 發表

你講緊果個系美國。
咪講左好多次,
講侵略他國,擾亂人國家,所造成的傷亡人數,
一定係大陸多啲。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 22:19 發表

你覺得中國有機會重複果的錯誤?
搞人地果個系美國。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:19 發表

咪講左好多次,
講侵略他國,擾亂人國家,所造成的傷亡人數,
一定係大陸多啲。
原來你又聾又盲,睬你都㗰撚氣。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 10:18 PM 發表

所以只係問你:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

我所講的制度......無講一定要係民主,
相信係你第一個想到的制度........係民主制度,
所以先入為主。 ...
咁我咪答咗你囉 體制上唔需要改變 但係要教育人民有充足嘅知識 任何問題都識分辨 就算睇到假新聞 都要用腦諗下 例如敘利亞俾人打到山窮水盡都唔用化武 但係一返到大馬士革 美國人又話佢用化武 好多人都會諗下 知道美國講大話 咁人民知識充裕 唔相信美國佬講嘅嘢 如果中央講大話 人民一樣會知道

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:19 PM 發表

你覺得中國有機會重複果的錯誤?
有機會犯錯,就會犯錯。

呢一個係鐵律。

而且你有讀中國歷史,就會發現,好多朝代都犯緊前朝的錯誤。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-1 10:26 PM 發表

咁我咪答咗你囉 體制上唔需要改變 但係要教育人民有充足嘅知識 任何問題都識分辨 就算睇到假新聞 都要用腦諗下 例如敘利亞俾人打到山窮水盡都唔用化武 但係一返到大馬士革 美國人又話佢用化武 好多人都會諗下 知道美國講大話 咁人民知識充裕 唔相信美國佬講嘅嘢 如果中央講大話 人民一樣會知道 ...
大陸開國時,知識分子少嗎?

結果一個反右..........變哂臭老九,要收聲。

無制度嘛!

中國問題咪就係永遠要靠「聖主賢君」。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:28 發表

有機會犯錯,就會犯錯。

呢一個係鐵律。

而且你有讀中國歷史,就會發現,好多朝代都犯緊前朝的錯誤。
啱!所以你一錯再錯,牛皮燈籠。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:29 PM 發表

啱!所以你一錯再錯,牛皮燈籠。
你明會一錯再錯就好了

請問一下:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:29 發表

如果你系臭老九,我都要你收聲啦。因為同你講冇撚用。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:31 PM 發表

如果你系臭老九,我都要你收聲啦。因為同你講冇撚用。
你明你自己都會要啲講野唔岩聽的人收聲就好了。

請問一下:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

例如,點防止中共將唔岩聽但正確的言論滅聲呢?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:30 發表

你明會一錯再錯就好了

乜你相信世界上有制度可以防止錯誤咩?

不如你講講邊處有乜制度咁完美?

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:33 PM 發表

乜你相信世界上有制度可以防止錯誤咩?

不如你講講邊處有乜制度咁完美?
最少減少再發生的機會。

正如你屋企畀人爆格,都唔會因為換鎖唔可百分百防止人再爆格,而乜都唔做。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 10:29 PM 發表

無制度嘛!

中國問題咪就係永遠要靠「聖主賢君」。
大陸開個嘅時候 有知識分子 但係冇知識嘅比例多好多 而家係全民有書讀 點樣同當時比較 你唔好夾硬嚟啦 難道你認為 當時有知識嘅人多過而家 嗰時大把人字都唔識

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2019-3-31 11:40 PM 發表

中共…成立于1921年7月23。

列強侵華…
始于1840鴉片戰爭…
1856二次鴉片戰爭
1883中法戰爭
1894甲午中日戰爭
1900八國聯軍……

你的發言水平……真高!
是誰…教你歷史……的呢? ...
當然是在小麗民主教室學既

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-1 10:36 PM 發表

大陸開個嘅時候 有知識分子 但係冇知識嘅比例多好多 而家係全民有書讀 點樣同當時比較 你唔好夾硬嚟啦 難道你認為 當時有知識嘅人多過而家 嗰時大把人字都唔識 ...
你直接黑名單佢得啦,佢根本係明知事實,故意搵你來消遣,大家都不用浪費時間回覆此人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]