• 瀏覽: 54,976
  • 回覆: 1,320
+11
國家的執政者,最重要的聀責是保衛國家安全,保障人民生活安定富足。

中國呢二百年裏,受盡屈辱與苦楚;內多奸宄打內戰、外有強樑入侵。

今日中共不但做得好呢兩點,而且在外敵環伺之下,依然突飛猛進;四十年內從一窮二白,躍身成為世界坐二望一。

呢的成績,點睇都系啱嘅。起碼啱嘅遠遠多過錯嘅。

反中?嗱!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-1 09:41 PM 發表

如果你咁講 一個美國可以整到地球毀滅 都係同一樣道理 又唔見佢哋銷毀彈 做事係睇佢做得好唔好 唔係講佢以前做得好唔好 無論體制點樣改 地球上有國家有核彈嘅話 地球都好容易毀滅 ...
大陸人都未管得掂大陸,重去管人?

你問下自己,中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........重好過啦!

大陸手上的核彈.......都唔少架!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 09:41 PM 發表
國家的執政者,最重要的聀責是保衛國家安全,保障人民生活安定富足。

中國呢二百年裏,受盡屈辱與苦楚;內多奸宄打內戰、外有強樑入侵。

今日中共不但做得好呢兩點,而且在外敵環伺之下,依然突飛猛進;四十年內從一窮二白,躍身成為世界坐二望一。

呢的成績,點睇都系啱嘅。起碼啱嘅遠遠多過錯嘅。

反中?嗱! ...
中國歷史上,衰的,從來唔係外侮,而係內憂。
所有外侮,都係源自內憂。

請問一下,中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........呢一類內憂出現?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 21:48 發表

你問下自己,中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........重好過啦! ...
世界上邊有一蹴而就嘅強國呢?

錯又點?錯過先正明白乜嘢叫做啱。依家中國一路向好,世界上無一個國家能及。咁即系點?

果時共產,理論上大多數人覺得正,所以中共贏三民主義。點知共產推行起上來先正明白“唔系咁簡單”。

依家推“民主”果的PK,又想中國人衰多鑊民主,其心可誅也。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 21:49 發表

中國歷史上,衰的,從來唔係外侮,而係內憂。
所有外侮,都係源自內憂。

請問一下,中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........呢一類內憂出現? ...
你覺得“民主”就得?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 09:48 PM 發表

你問下自己,中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........重好過啦!

大陸手上的核彈.......都唔少架! ...
大陸館中國管唔掂 你係咪傻咗 無論任何角度 中國國力蒸蒸日上 唔係我中國人先講 係全世界人都係咁講 至於你話佢用乜嘢去令到唔會再發生文化大革命 你有冇返個中國 中國而家個個都有書讀 盲目崇拜已經唔會再有 你響中國再試下做毛澤東當時要的年青人做嘅嘢 睇下有冇人睬你 中國嘅方法 係令到所有新一代都有充足嘅知識 就唔會再發生文化大革命 並唔係用體制去改變 以係令到人民嘅知識充裕 咁樣去改變

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 09:57 PM 發表

你覺得“民主”就得?
我嘛係問「中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........」

無講其他。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-1 09:59 PM 發表

大陸館中國管唔掂 你係咪傻咗 無論任何角度 中國國力蒸蒸日上 唔係我中國人先講 係全世界人都係咁講 至於你話佢用乜嘢去令到唔會再發生文化大革命 你有冇返個中國 中國而家個個都有書讀 盲目崇拜已經唔會再有 你響中國再試下做毛澤東當時要的年青人做嘅嘢 睇下有冇人睬你 中國嘅方法 係令到所有新一代都有充足嘅知識 就唔會再發生文化大革命 並唔係用體制去改變 以係令到人民嘅知識充裕 咁樣去改變 ...
你講係經濟,即係錢!

而我問「中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........」

係講人命......

兩樣野!

當然,你可能你價值觀唔同,你認為錢重要過人命。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:02 發表

我嘛係問「中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........」

無講其他。
果時大家覺得咁樣“正”,咪齊齊做囉,做過先正知道錯。知道錯就系最有價值的經驗。以後不但中國唔會再做,全世界都冇人會重複呢的錯誤。明冇?

依家你地又想民主,有冇因民主而成功的例子?

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2019-3-31 02:41 PM 發表
好似敍利亞班反對派垃圾咁…
空!談!民!主…引清兵入關!

洋人説教…而你得到什么結果

把好好的一個國家搞了八年
搞殘搞爛死傷無數百萬難民
把國家的人民生命財產土地
今天一片油井明日弋蘭高地
白白的送給敵人…還未算完…
仍在進行…待續!
(注意:用民主…分裂敘利亞的
和用強權奪威脅取弋蘭高地的
很巧 ...
Agree

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-1 10:07 PM 發表

果時大家覺得咁樣“正”,咪齊齊做囉,做過先正知道錯。知道錯就系最有價值的經驗。以後不但中國唔會再做,全世界都冇人會重複呢的錯誤。明冇?

依家你地又想民主,有冇因民主而成功的例子? ...
知錯......要能改,先有用!

正如你屋企畀人爆格,知道柄鎖唔好,
但仍然唔換,咁同唔知錯有乜分別?

所以我不停問你:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

我所講的制度......無講一定要係民主,
請你唔好先入為主。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 10:03 PM 發表

你講係經濟,即係錢!

而我問「中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........」

係講人命......

兩樣野!

當然,你可能你價值觀唔同,你認為錢重要過人命。 ...
你成日講喺體制上要改變 根本同體制冇關係 委內瑞拉就係民主選舉喇 有個傻佬出嚟話自己係總統 就有一堆人支持佢 點解 因為民眾嘅知識 唔能夠了解整件事嘅起末 一樣會造成內部分裂 內部分裂唔係你殺我就係我殺你 一樣係死好多人 敘利亞都係民主選舉 國家唔夠強 任人魚肉 死百幾二百萬 咁你答我體制有乜用 只要國家夠強 人民知識充裕 就唔會有你擔心嘅嘢

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:03 發表

你講係經濟,即係錢!

係講人命......

兩樣野!

當然,你可能你價值觀唔同,你認為錢重要過人命。 ...
你講緊果個系美國。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-4-1 10:16 PM 發表

你成日講喺體制上要改變 根本同體制冇關係 委內瑞拉就係民主選舉喇 有個傻佬出嚟話自己係總統 就有一堆人支持佢 點解 因為民眾嘅知識 唔能夠了解整件事嘅起末 一樣會造成內部分裂 內部分裂唔係你殺我就係我殺你 一樣係死好多人 敘利亞都係民主選舉 國家唔夠強 任人魚肉 死百幾二百萬 咁你答我體制有乜用 只要國家夠強 人民知識充裕 就唔會有你擔心嘅嘢 ...
所以只係問你:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

相信係你第一個想到的制度........係民主制度,
所以先入為主。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-4-1 22:15 發表

知錯......要能改,先有用!

正如你屋企畀人爆格,知道柄鎖唔好,
但仍然唔換,咁同唔知錯有乜分別?

所以我不停問你:中共係制度上,做左乜去防止反右、大躍進、文革、侵略他國、搞亂他國令到以百萬計人命傷亡........

請你唔好先入為主。 ...
你覺得中國有機會重複果的錯誤?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]