• 瀏覽: 15,683
  • 回覆: 147
你出外國旅行要分出香港人喺好容易嘅。你睇街邊成日有班好努力亦好唔禮貌咁想用幾分鐘時間教當地人this is a pen嘅老襯,打死都唔肯講當地語言嘅,你就知佢喺香港人。明知人地國家英語唔通用,你都仲要同人講英文,人地唔識講仲要覺得好出奇。

英文喺香港的法定語言,香港人用英文正常,但喺其他非英語國家嘅人並唔喺奉旨要識英文的。去人國家之前學多種語言喺咪好難?唔識用電話做翻譯?

個個驕生慣養,成日要人就你,香港人醒目少少啦,Hong Kong is not the world呀

要求太高,將來旅行社就屬於語言學校

洋人來香港,都是用英文喎!樓主點解釋這個現象?
去日本,遊客區可以用普通話溝通,是常識了吧?

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-31 01:09 AM 發表
日本遊客區有好多非法打工嘅 中華人民共和國 “留學生” 是常識吧!
見你唔識就響度亂UP,就話你知,去日本打得工,就唔會非法,留學生係可以「兼職」㗎!
http://www.g-studyinjapan.jasso. ... x.php?content_id=30

日本人去到外國都一樣靠英文溝通(中國除外),
日文本身有外來語,操英語或日語的人要交換學習會較方便及容易。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-3-31 01:20 AM 發表

見你唔識就響度亂UP,就話你知,去日本打得工,就唔會非法,留學生係可以「兼職」㗎!
http://www.g-studyinjapan.jasso.go.jp/tw/modules/pico/index.php?content_id=30 ...
兼職都可以非法,兩者可以並存。前兩年拉過中國學生,超時28小時已經犯法。

咁睇來樓主一係識百國語言、或從來無去過非英語國家了。用手機溝通會唔會麻煩D呀!我剛從越南回來、酒店的人不停用英語同我講野、我係咪應該唔睬佢?還有些事我唔係幾明、我看到d日本妹和韓國妹都係用英語同越南人溝通、唔通佢地係香港人扮日本韓國人?

衰得過班大陸人o黎香港夠膽死講普通話 

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-30 03:06 PM 發表
你出外國旅行要分出香港人喺好容易嘅。你睇街邊成日有班好努力亦好唔禮貌咁想用幾分鐘時間教當地人this is a pen嘅老襯,打死都唔肯講當地語言嘅,你就知佢喺香港人。明知人地國家英語唔通用,你都仲要同人講英文,人地唔識講仲要覺得好出奇。

英文喺香港的法定語言,香港人用英文正常,但喺其他非英語國家嘅人並唔喺奉旨要識英文的。去人國家之前學多種語言喺咪好難?唔識用電話做翻譯?

個個驕生慣養 ...
樓主去過邊個國家?精通幾多語言?

引用:
原帖由 快樂店小二 於 2019-3-31 02:02 AM 發表
我看到d日本妹和韓國妹都係用英語同越南人溝通、唔通佢地係香港人扮日本韓國人? ...
可能樓主發夢時,見到d越南人同日本妹和韓國妹講普通話呢..

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-31 12:45 AM 發表
大陸人來香港 個個都要講粵語?
你咁都唔明,而家個post咪屌返香港人出國唔用當地語言囉。做打手係唔洗腦既

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-30 03:06 PM 發表

個個驕生慣養 ...
好過終國大媽喺意大利用普通話問價錢
不過職員都係用佢哋唔識聽嘅英文答喎

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-3-31 05:29 AM 發表

好過終國大媽喺意大利用普通話問價錢
做好自己先講人啦,小朋友

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]