• 瀏覽: 13,457
  • 回覆: 289
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-31 08:56 AM 發表

獨裁者是偉大的英雄,二戰沒有史太林這個獨裁者,英美根本打不過希特拉。

另外蔣介石、毛澤東、史太林三大獨裁者把日本打了個半死,美國在亞州才漁翁得利吧。 ...
只能夠講,獨裁者都曾經做過英雄!
事實上沒有全民支持,根本就冇可能成為獨裁者!

拿破崙,希特拉他們曾經都為自己嘅民族帶來希望,帶來驕傲,但最終只有災難!!

為什麼呢?因為獨裁者都唔會自願退居二線!!

為什麼一直佩服鄧小平,因為鄧小平雖然係一個獨裁者,但係佢在位期間,不停培植新嘅領導,而且未死已經將好多大權交出來!!

一個人霸住一個權位,太長時間,其實係非常乞人憎!

鄧小平呢一種,舊帶新做法,令人相信一黨專政是有可為!

今日中國如果有人想做獨裁者,一定要諗清楚,因為獨裁者必須要有軍功,和平年代何來軍功?攻打台灣?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 02:58 PM 發表
一定係財團,從歷史已經證明,官商一體化嘅社會主義,只會為人類帶來災難!!

納粹德國,蘇聯的共產主義,毛澤東的無產階級!
北韓人民的生活,比得上資本主義嘅南韓?

呢啲咁嘅社會主義國家,會為人類帶來幸福?

英國,美國,難聽D講,真正嘅權力都集中係有錢人身上,今時今日講軍事,講經濟,講民生,多是世界前列!!

事實上,美國願意放棄民主投票,美國基本上唔會衰落!!

補充: ...
北韓點解生活水準差過南韓?原因並不在於體系不得,系佢被制裁,沒有公平的競爭環境!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 04:30 PM 發表
根本,社會主義,比資本主義更加剝削群眾!!

只有科學程度低,無產階級,勞動人民,先至會信社會主義!!

在資本主義,你真係有本事,你可以選擇A財團, B財團,C財團!!
在資本主義社會中,人們可以團結起來搞罷工!!

社會主義國家,永遠都講集體利益,就係領導獨享利益!!
全部都係國有公司,你有本事又好,你冇本事又好,你都冇機會選擇!!
係社會主義國家,全部都係國有制,你班傻仔有膽搞罷工,爭取權益 ...
睇睇中國"赤腳醫生"前嘅數字(所以才有後來的赤腳醫生大規模下鄉),同今日1樣:"中國每年投入醫療的資金,90%投向了幹部醫院"

http://finance.sina.com.cn/hy/20060920/15262932019.shtml

應該是某年的兩會期間舉行的,關鍵現場其他代表沒有人對她的說法提出異議......

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-3-31 08:56 PM 發表

北韓點解生活水準差過南韓?原因並不在於體系不得,系佢被制裁,沒有公平的競爭環境!
佢自己都閉關鎖國,唔肯開放,點競爭?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-31 10:03 PM 發表

佢自己都閉關鎖國,唔肯開放,點競爭?
佢要開放啲乜?點解要?有咩後果?

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-4-4 09:21 PM 發表

佢要開放啲乜?點解要?有咩後果?
中共都係改革開放先有今日,你想像大陸唔改革開放,咪知會有乜後果囉!

樓主不是不暗世事
便是歪理連篇

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-4-5 06:10 AM 發表
樓主不是不暗世事
便是歪理連篇
真係唔覺得我講咩歪理囉!

難道社會主義,唔係專出獨裁者咩!

難道不是,獨裁者,只係前部份為人民帶來希望,後部份都係災難!

國家再強,一個市民只不過係一個生產單元,戰鬥單元,咁樣,國家強大,關你咩事呢?
日日着件白色恤衫,踩住單車,上班,放工,瞓係一張木板床上,唔通真係無產階級,勞動人民,會有幸福?
一陣間仲要為咗社會主義上戰場,用人命去消耗敵人的火力,做人有意思咩?

改革開放後,主要都係靠人追逐利益,先至發展到今日!唔通你話,共產黨組織村姑,來深圳做妓女,服侍資本家,服侍台灣老兵?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-5 02:18 PM 發表

真係唔覺得我講咩歪理囉!

難道社會主義,唔係專出獨裁者咩!

難道不是,獨裁者,只係前部份為人民帶來希望,後部份都係災難!

國家再強,一個市民只不過係一個生產單元,戰鬥單元,咁樣,國家強大,關你咩事呢?
日日着件白色恤衫,踩住單車,上班,放工,瞓係一張木板床上,唔通真係無產階級,勞動人民,會有幸福?
一陣間仲要為咗社會主義上戰場,用人命去消耗敵人的火力,做人有意思咩?

改革開放後,主要都係 ...
東、西方沒有區別,窮的做雞,富的叫雞,川普是叫雞專家啦。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-5 02:22 PM 發表

東、西方沒有區別,窮的做雞,富的叫雞,川普是叫雞專家啦。
事實上,中國人真的富起來,香港好多女人喺澳門,服侍中國權貴!

人為財死,鳥為食亡!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-31 01:04 PM 發表

只能夠講,獨裁者都曾經做過英雄!
事實上沒有全民支持,根本就冇可能成為獨裁者!

拿破崙,希特拉他們曾經都為自己嘅民族帶來希望,帶來驕傲,但最終只有災難!!

為什麼呢?因為獨裁者都唔會自願退居二線!!

為什麼一直佩服鄧小平,因為鄧小平雖然係一個獨裁者,但係佢在位期間,不停培植新嘅領導,而且未死已經將好多大權交出來!!

一個人霸住一個權位,太長時間,其實係非常乞人憎!

鄧小平呢一種,舊帶新 ...
獨裁者不需要軍功,即然已經獨裁了,當然就搞終身制啦,終身制非常好,沒有下台可能才會目標遠大,獨裁者最大的武器是允許百姓逐利(即是搞資本主義),這樣江山就穩如泰山了。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 04:24 PM 發表

我已經講過民主投票係導致資本主義沒落嘅最主要因素!!

印度呢啲咁嘅國家,人口眾多,宗教狂熱,科學低落,仲要學人搞民主!!

事實上印度想強大,第一件事放棄民主選舉!建立有效的金主社會!

自由經濟,機會均等!!

例子!
英國在資本主義下,走向日不落帝國,但因為民主化,國家一步步走向衰落! ...
樓主漏講 日不落帝國係由賣毒品及強盜侵略,同埋殖民別國起家

引用:
原帖由 破界璜獅 於 2019-4-5 02:35 PM 發表

樓主漏講 日不落帝國係由強盜侵略,同埋殖民別國起家
什麼侵略啊?

為咗自己嘅民族,開疆闢土,爭取利益有咩錯啊?

唔通學共產主義,淨係識得壓榨自己嘅國民,得閒就搞下權力鬥爭,維持政權?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-5 02:39 PM 發表

什麼侵略啊?

唔通學共產主義,淨係識得壓榨自己嘅國民,得閒就搞下權力鬥爭,維持政權?
第一民主國不應該搞侵略,這和博愛人人平等背道而馳,另外民主國兩黨權力內鬥天天不斷,也是在誤國害民。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-5 02:39 PM 發表

什麼侵略啊?

開疆拓土的強盜,就不要扮救世主,做婊子立牌坊很可笑。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]