• 瀏覽: 13,467
  • 回覆: 289
引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 04:30 PM 發表
根本,社會主義,比資本主義更加剝削群眾!!

只有科學程度低,無產階級,勞動人民,先至會信社會主義!!

在資本主義,你真係有本事,你可以選擇A財團, B財團,C財團!!
在資本主義社會中,人們可以團結起來搞罷工!!

社會主義國家,永遠都講集體利益,就係領導獨享利益!!
全部都係國有公司,你有本事又好,你冇本事又好,你都冇機會選擇!!
係社會主義國家,全部都係國有制,你班傻仔有膽搞罷工,爭取權益 ...
唔認同, 資本主義財團會獨享利益, 你睇美國99%窮人, 財富只係集中某班人, 你搞罷工財團可以去第二個國家請廉價勞工, 社會主義要睇由咩人做領導, 好既領導可以創造機會, 如果無機會就唔會有而家既馬雲和華為

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 eddiecpwong 於 2019-3-30 05:03 PM 發表

民主用錯左投票方法。
如果用交稅多少來決定票數, 個社會會更強大。
美國就是用這種方式,所以最多選民支持的總統候選人會落敗!

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-3-31 01:23 AM 發表

美國就是用這種方式,所以最多選民支持的總統候選人會落敗!
美國如何用這一方式。

咪唔識扮識

引用:
原帖由 eddiecpwong 於 2019-3-31 02:26 AM 發表

美國如何用這一方式。

咪唔識扮識
其實美國總統大選係試過最小兩次,係普選最高票者,在「選舉人票」的投票落敗!
最近一次是希拉利對特朗普。
https://zh.wikipedia.org/wiki/失信選舉人

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2019-3-30 10:39 PM 發表

唔認同, 資本主義財團會獨享利益, 你睇美國99%窮人, 財富只係集中某班人, 你搞罷工財團可以去第二個國家請廉價勞工, 社會主義要睇由咩人做領導, 好既領導可以創造機會, 如果無機會就唔會有而家既馬雲和華為 ...
現在的中國,隨左中國自己話自己共產主義,總誰話中國是共產主義?
你去中國話想研究凱恩斯主義!研究如何實現:
1. 社會所有不足的消費都由公共開支填補
2. 壓低入口量至最低
3. 控制所有價格, 包括薪金和物價
睇下比唔比???

在真正的社會主義時代的蘇聯,中國,北韓,只有最高級領導,有資本主義電影睇,有好野食!一般巿民,無產,勞動就有份!!

美國99%窮人過的是什麼生活?美國99%窮人不知食咩,大部肥到!中國人生活有幾多好得過??????????

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-3-31 02:51 AM 發表

其實美國總統大選係試過最小兩次,係普選最高票者,在「選舉人票」的投票落敗!
最近一次是希拉利對特朗普。
https://zh.wikipedia.org/wiki/失信選舉人 ...
咁只係佢地用左另一個方法。
絕對唔係我講呢種。

引用:
原帖由 s336990 於 2019-3-30 05:16 PM 發表

你標題讚揚財團統治嘅國家
但內文第一句就話官商一體化係災難
你究竟想表達啲乜?
官商一體化指社會主義環境下,政府直接取替商人,或者製造龐大嘅壟斷,維持經濟!!

社會主義專出獨裁者!
納粹黨  全名  國家社會主義德國工人黨  出了希特勒 為世界帶來了戰亂
蘇聯共產黨  出了史太林 數以百萬計人死亡,並發起大量的政治、宗教及民族鎮壓。人民生活質數長期比不上資本主義國家!!!
中國共產黨 出了毛澤東 文化大革命……
北韓 一個金家皇朝!!

社會主義只可以帶來短時期的崛起,但長時間是不行,希特勒為德國人帶來希望,可惜最後只有災難!
史太林比德國更差,人民基本上未過過好生活,永遠只有為國家服務,國家成了世界大國,但對一個不停工作的無產階級,勞動人民有咩意思?!
毛澤就被德國,蘇聯更差,人民除咗冇過過好生活,仲要不停生活在政治鬥爭中,連一生付出比革命的同志,以一樣冇好日子過!!

古代羅馬,想做領袖就必然要有軍功,但係和平年代,一般人根本冇咩可能有軍功,變成生意上的競爭,當有本事係自由經濟體系社會中,搵到錢,就證明係一個有能力嘅人!一班有能力嘅人,組成金主,支持社會的領導者!
而且金主社會,亦都會投資新嘅產業,取替舊嘅產業,為社會帶來新的增長點!例如用基金嘅方法支持新公司建立,壯大,而且呢間新公司嘅老闆,有機會成為明日的金主!!

現今嘅貧富懸殊問題嚴重,最主要是中國的崛起,中國龐大的生產力,令到全世界,無產階級,勞動人民,價值大為降低!!
再加上,人工智能,機械化生產,越嚟越成熟,人嘅勞動力根本就應該淘汰!!

所以要控制貧富懸殊,基本上係減少新生人口!日本,年青人失業率低,其實係因為,日本根本新生口都少!而且唔多喜歡新移民!!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-30 08:37 PM 發表

博士是在本專業的細分領域水平高,他沒有精力去了解他人的行政領袖才能是否高,競選主要靠演說,一些人口才好,口號動人,油腔滑調,例如川普,所以論學歷投票也不靠譜。 ...

人類世界的社會主義專出獨裁者!

引用:
原帖由 樹界降臨 於 2019-3-31 07:10 AM 發表
人類世界的社會主義專出獨裁者!
獨裁者是偉大的英雄,二戰沒有史太林這個獨裁者,英美根本打不過希特拉。

另外蔣介石、毛澤東、史太林三大獨裁者把日本打了個半死,美國在亞州才漁翁得利吧。

剛好看到一篇文章,關於韓國近代政治被財團控制的故事。分享到香討(以下連結),有點長。希望樓主認真看看,再討論一下韓國是否口中的偉大國家。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28127442&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-30 04:47 PM 發表
樓主知道民主有害,都算是一個清醒的人。
證明只有共產黨才能救中國是對的。

討論什麼?權力和女人的關係?和社會主義或資本主義有什麼關係咩??

討論

毛澤東強姦楊開慧堂妹,被楊開慧罵「生活流氓,政治流氓」?
《毛澤東私人醫生回憶錄》中的淫蕩情境?

討論周永康誘奸少將之妻?
討論毛澤東二世簿希來,玩女人,搞到老婆玩鬼佬向他報復??
引用:
原帖由 三寸天堂 於 2019-3-31 10:23 AM 發表
剛好看到一篇文章,關於韓國近代政治被財團控制的故事。分享到香討(以下連結),有點長。希望樓主認真看看,再討論一下韓國是否口中的偉大國家。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28127442&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]