• 瀏覽: 13,466
  • 回覆: 289
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-30 05:28 PM 發表
其實官商一體,中央集權,就是大秦帝國的國策,並不新鮮。
大秦 並無錯 係歷史上 仲好先進 好尊重法律 擺係今日 就係新加波。
但可惜 係 法律太嚴謹。
最大錯係 傳位俾個仔 而不是俾有能力既人
話事人 廢 個制度幾好都無用
但制度太死板 又影響 最高領導人 去做事
所以 人既能力 配上最絕既權力 先係 最好

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-30 05:24 PM 發表

錯 要資本同社會主義合一先得
餓 你唔死 又唔會俾你發達 唔洗做
慢慢提高生活質素 工作時間 等
一個國家發展 一定要係資本主義 但發展成功 就要開始變社會主義 (例如港鐵 啱起 就定係資本主義。但如今年年掙錢 租金等 就應該 車票減價)
最終國家有錢 去做更多 建設 基建
就好似目前中國咁 起高鐵 係最需要 而不是最搵錢的
起一d有需要 而不是只看利益既嘢
資本主義 只看利益 無錢就唔會做 ...
認同,資本+社會主義相結合,即是國家資本大於財團資本及個人資本!

非洲南亞好多地方都喺私人大財閥控制,一樣窮到死

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 04:24 PM 發表

我已經講過民主投票係導致資本主義沒落嘅最主要因素!!

印度呢啲咁嘅國家,人口眾多,宗教狂熱,科學低落,仲要學人搞民主!!

事實上印度想強大,第一件事放棄民主選舉!建立有效的金主社會!

自由經濟,機會均等!!

例子!
英國在資本主義下,走向日不落帝國,但因為民主化,國家一步步走向衰落! ...
自由經濟,機會均等,是騙人鬼話。

即是買六合彩人人都有機會中,會是你嗎?

其實民主選舉同社會主義有咩分別?
真正一人一票,結果造成候選人傾斜人民,變成派禮物同開期票選舉

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-3-30 02:58 PM 發表
一定係財團,從歷史已經證明,官商一體化嘅社會主義,只會為人類帶來災難!!

納粹德國,蘇聯的共產主義,毛澤東的無產階級!
北韓人民的生活,比得上資本主義嘅南韓?

呢啲咁嘅社會主義國家,會為人類帶來幸福?

英國,美國,難聽D講,真正嘅權力都集中係有錢人身上,今時今日講軍事,講經濟,講民生,多是世界前列!!

事實上,美國願意放棄民主投票,美國基本上唔會衰落!! ...
治國要人才
選票是否可以選出人才嗎
但是廣告和福利可以使生產貪念
貪念容易使人迷失
政客會對你講選出不滿4年後換了佢
但是真的嗎
人民窮了4年是否會俾6個至12個月的福利賣掉手上的選票嗎

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-30 05:33 PM 發表

大秦 並無錯 係歷史上 仲好先進 好尊重法律 擺係今日 就係新加波。
但可惜 係 法律太嚴謹。
最大錯係 傳位俾個仔 而不是俾有能力既人
話事人 廢 個制度幾好都無用
但制度太死板 又影響 最高領導人 去做事
所以 人既能力 配上最絕既權力 先係 最好 ...
我個人覺得秦始皇別有用心,秦國根本不需要萬里長城,秦軍太強大,天下無敵,完全不需要耗巨大人力財力建長城,我覺得秦皇贏政把長城當墓碑來建了,因為後世的人會挖贏政的墓,但是要拆長城,必須巨大的財力,果然長城沒有人去拆,但是對封鎖北方騎兵一點用也沒有,透支國力太甚,秦二世只維持了15年,如果不修長城,秦朝維持100年一點問題也沒有。

國家有一人一票,等如把權力送到娛樂圏手裏,選國家主席變成選中國影帝,美國有版你睇

如果一定要用選票投領袖,我認為學位加權法是最妥當的,如果你是博士,依照博士人口比例計算,你一票就等如人地十多票,碩士次一等,學士再次一等,中學畢業又再次一等。讓知識分子的意見有力的表現出來,不被無知一眾蓋過。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-3-30 05:47 PM 發表

我個人覺得秦始皇別有用心,秦國根本不需要萬里長城,秦軍太強大,天下無敵,完全不需要耗巨大人力財力建長城,我覺得秦皇贏政把長城當墓碑來建了,因為後世的人會挖贏政的墓,但是要拆長城,必須巨大的財力,果然長城沒有人去拆,但是對封鎖北方騎兵一點用也沒有,透支國力太甚,秦二世只維持了15年,如果不修長城,秦朝維持100年一點問題也沒有。 ...
都係
漏左句 有才能 也要有一顆愛國愛民心

又係台獨L+美國民煮鷄金作品

看看各位的意見。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-3-30 06:08 PM 發表
如果一定要用選票投領袖,我認為學位加權法是最妥當的,如果你是博士,依照博士人口比例計算,你一票就等如人地十多票,碩士次一等,學士再次一等,中學畢業又再次一等。讓知識分子的意見有力的表現出來,不被無知一眾蓋過。 ...
博士是在本專業的細分領域水平高,他沒有精力去了解他人的行政領袖才能是否高,競選主要靠演說,一些人口才好,口號動人,油腔滑調,例如川普,所以論學歷投票也不靠譜。

正確。

講咁多都冇內容

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]