• 瀏覽: 59,774
  • 回覆: 164
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 PixieHo 於 2019-3-26 12:10 發表
當年錯過了接種第二支,咁點算好?
補返打..或中一次招好返終身免疫..

引用:
原帖由 kamtlai 於 2019-3-26 12:17 發表
北美冇事。。。🤔
北美人口咁少地方咁大...以前香港一座大廈有人出疹..好快成座都有..所以點解政府話67年以前出世既人大部份都有抗體..因為9成9當時都無一倖免中過招...

注意個人衛生

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 11:20 AM 發表
記得我細個個時好多人都出過痲疹...所以多數香港人都有抗體的..
印象中8、9歲左右出過一次,當時醫生都冇睇,冇返學在屋企休息左一個星期多D就冇事,其實唔明點解搞到好似好恐慌咁

出咗麻疹係咪永久免役?

引用:
原帖由 duck32 於 2019-3-26 12:30 發表

印象中8、9歲左右出過一次,當時醫生都冇睇,冇返學在屋企休息左一個星期多D就冇事,其實唔明點解搞到好似好恐慌咁
個時係好普通既感冒咁...未出過唔會大架...個個老豆老母都希望自己D仔女快D出一次....早出早享受呀...

引用:
原帖由 qgal 於 2019-3-26 12:32 發表
出咗麻疹係咪永久免役?
YES...食埋佢D口水都唔會有事的...

機場排隊打。。。。要羅籌要評估後才可以打

引用:
原帖由 duck32 於 2019-3-26 12:30 PM 發表

我都係差唔多年紀出麻疹,記憶中休息咗短時間就冇事,亦不太辛苦(有少少發燒),屋企人都不太上心,以前一代都係天生天養!

記得n年前,讀小學時,同學們輪住出疹,成班40人,有一半中招,都係唔返一個星期學,反正又唔會死,唔會宜家咁誇張十單八單就出晒新聞,宜家傷趕人係特別怕死還是特別廢?

日本去年尾已開始爆發,冇人溝

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2019-3-26 12:43 發表
記得n年前,讀小學時,同學們輪住出疹,成班40人,有一半中招,都係唔返一個星期學,反正又唔會死,唔會宜家咁誇張十單八單就出晒新聞,宜家傷趕人係特別怕死還是特別廢? ...
西醫搵錢係有方法的....唔係點得咁發呢..

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 12:23 PM 發表

補返打..或中一次招好返終身免疫..
邊度可以補打?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]