• 瀏覽: 41,360
  • 回覆: 133
  • 追帖: 2
+2
引用:
原帖由 belady 於 2019-3-26 11:45 AM 發表

新聞報道醫生訂貨多但藥廠無話缺

疫苗難求全城驚惶係咩根據
係根據香港一些報章慣性誇大其詞, 制造恐慌。

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 11:35 AM 發表

因為有好多新移民佢地未出過....佢地當成痲疹係痲瘋..
不要說笑話好嗎?

麻疹對中國來說根本不當是大病,早年在香港華人社群中亦不是什麼一回事,因為中藥治理十分有效。

出過疹人仕有免疫能力

引用:
原帖由 40342 於 2019-3-26 11:49 發表

不要說笑話好嗎?

麻疹對中國來說根本不當是大病,早年在香港華人社群中亦不是什麼一回事,因為中藥治理十分有效。
是...我當年都好似感冒咁幾天就好了...唔知點解報紙講到咁恐怖...

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-3-26 11:50 發表
出過疹人仕有免疫能力
皰疹是否一樣...

放心吳洗驚,若廠一大早已準備存貨來蕉乎腔講貴客的需求,要幾多有幾多,比得喜錢多多都有。
禾地煮留伊界會跟若廠緊物連係,定的泥。

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 11:51 AM 發表

是...我當年都好似感冒咁幾天就好了...唔知點解報紙講到咁恐怖...
今日香港負責醫療衛生的都是西醫,而且都完全不懂中國傳統醫學,西醫不懂的就無藥可醫。

小朋友年紀愈小,出麻就病情愈輕,所以那時的家長及老人家都想小朋友早些出麻仔。那時都是看中醫食中藥多。

由於政府的政策,中醫藥日漸沒落,受今時今日麻疹成為大疫情。

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-26 11:48 AM 發表

係根據香港一些報章慣性誇大其詞, 制造恐慌。
毒果創作

引用:
原帖由 40342 於 2019-3-26 12:00 發表

今日香港負責醫療衛生的都是西醫,而且都完全不懂中國傳統醫學,西醫不懂的就無藥可醫。

小朋友年紀愈小,出麻就病情愈輕,所以那時的家長及老人家都想小朋友早些出麻仔。那時都是看中醫食中藥多。

由於政府的政策,中醫藥日漸沒落,受今時今日麻疹成為大疫情。 ...
睇中醫其實仲好..我都係睇中醫多....一樣有假紙.....

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 11:52 AM 發表

皰疹是否一樣...
你好衰架

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2019-3-26 11:41 發表

北美某大國喱期手緊, 要用各種方式搵多少少使用 ??
我都有諗過類似嘅野

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]