• 瀏覽: 41,350
  • 回覆: 133
  • 追帖: 2
+2
毒果老妓自己就驚惶執笠。

很多上年紀的都出過麻疹,政府都話不是致命,驚乜尻。又嚇尻市民

準備復活節去日本,又係高危年份至有需要考慮打唔打。

庸人自撓

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-26 09:58 AM 發表

麻疹不是絶症, 出過麻疹的人會自動免疫, 因此疫苗是不會短缺的。
係囉, 聽老一輩講, 出疹差不多係以前d小孩子必經既階段, 就算係打左一針麻仔針既, 都會照出, 只不過係出既時候多與少既問題啫; 而出左一次, 就會免疫, 所以嗰時反而係驚細時唔出大個出, 因為會辛苦好多......

引用:
原帖由 40342 於 2019-3-26 11:30 AM 發表

麻疹為何會變成今日的樣子,當年是人生必經的事,一百人中有九十九個嬰兒至少年期都曾患過,那時多吃中藥看中醫,幾日就好了。
所以唔明家陣做乜搞到人心惶惶咁, 從未出過既可能會擔心d; 但以前d小孩子, 就算係67-78出生既, 打左一針, 其實之後既bb期好多時都係會照出疹, 亦視為必然, 只差在程度輕重, 所以其實好多人都已出過......

攪到好似好恐佈咁

其實麻疹小朋友出, 問題不會很大. 並唔會致命

但大人出, 嚴重會致命. 大人返而要小心D.

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-3-26 09:58 AM 發表

麻疹不是絶症, 出過麻疹的人會自動免疫, 因此疫苗是不會短缺的。
香港人出名怕死
應該好多打過兩針嘅人會再去補針

引用:
原帖由 st.Angel 於 2019-3-26 01:45 PM 發表
準備復活節去日本,又係高危年份至有需要考慮打唔打。
冇得考慮啦而家
打哂去私家醫院都話冇貨冇得打....
屌我老母話我打左一針咋,下個月真係去旅行呀⋯⋯搞到我勁淆底

引用:
原帖由 sana_1010 於 2019-3-26 15:26 發表

冇得考慮啦而家
打哂去私家醫院都話冇貨冇得打....
屌我老母話我打左一針咋,下個月真係去旅行呀⋯⋯搞到我勁淆底
唔使咁驚下...我細個出過好似感冒咁幾日就好返啦...

引用:
原帖由 belady 於 2019-3-26 12:00 PM 發表

毒果創作
毒果遠近聞名, 醜名遠播

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2019-3-26 03:02 PM 發表

香港人出名怕死
應該好多打過兩針嘅人會再去補針
要遵醫生指引

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]