• 瀏覽: 20,558
  • 回覆: 276
  • 追帖: 2
+20
引用:
原帖由 kkk168 於 2019-3-26 09:15 AM 發表

香港領國際車牌時真是不須識英文。
攞澳洲工作簽證唔會唔識英文

引用:
原帖由 esprithk 於 2019-3-26 10:35 AM 發表
其實不論左邊或右邊, 做司機只需要記著道路中間分隔線永遠是靠司機位的
只能證明你無長居過唔同國家

住過一定唔會講呢番說話,你估香港咁細地方,甩色搵人補補油咩,好多地方劃都唔劃架,除非主要道路

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-3-26 08:50 AM 發表
“當天早上近11時,駕車到相同地方的潘男,未按停車牌指示停車,直接橫過十字路口,結果以時速近百公里撞上佐治的車。”

根本係十字路口唔停車,同識唔識睇英文有乜關係??? ...
正解!十字路口唔無減速~~~

大陸仔又累香港聲譽,以後揸緊自駕

強國人...

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2019-3-26 10:41 AM 發表

正解!十字路口唔無減速~~~
大陸人最愛卸責,作大吹水

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-3-26 09:58 AM 發表

咁香港人唔好去日本自駕遊了

香港人好叻㗎,撞左車全部話係中國人做,唔關佢事🤣🤣🤣

引用:
原帖由 jsmleung02 於 2019-3-26 09:18 AM 發表
exactly.  很多人說澳洲人沒禮貌,種族歧視嚴重, 但在駕駛態度上他們非常君子. 只要你有打燈, 有給合理空間而切線, 後上的汽車都會給你禮讓.
澳洲切線同轉彎唔打燈要扣分喎,唔係香港人咁打燈都懶。

引用:
原帖由 ringringcheung 於 2019-3-26 10:42 AM 發表
大陸仔又累香港聲譽,以後揸緊自駕
講你地知另一樣福街野,大陸人會攞自己國際牌幫人頂分,因為國際牌無分扣

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-3-26 10:12 AM 發表

用腦諗下先講嘢啦!

係呀!  
外國人嘅駕照係堅嘢, 當然能在中共駕駛
但個大陸仔的駕照係流嘢,再在香港申請國際牌照,利用香港已回歸又係國際認可,
咁你都唔識分別? ...
報導邊忽話佢個大陸牌是假牌?
報導又邊忽話佢直接用個大陸牌在香港換國際牌? (香港運輸處肯至奇)

引用:
原帖由 做個有用的人 於 2019-3-26 09:24 AM 發表
取消香港國際牌啦
個個大陸人走黎考
考完出國害死人
冇牌咪亂吹,香港國際牌唔駛考。

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-3-26 10:40 AM 發表

只能證明你無長居過唔同國家

住過一定唔會講呢番說話,你估香港咁細地方,甩色搵人補補油咩,好多地方劃都唔劃架,除非主要道路
以前悉尼一般街道會有一個突起約兩三吋的大鐵餅當做分隔線但好多時轉彎睇唔到都會撞埋去

錯了, 我在美國生活6年, 韓國超過5年, 中國也有15年。 工作關係, 我在澳洲來回都有十多年。

就是因為我要在左軚國家和右軚國家開車, 所以才習慣是道路中間分隔是永遠靠司機位果邊。

你可以現在出街坐車就會留意到。

右軚車,司機位靠右, 雙程路分隔也是靠右邊(快線)

在香港申請國際駕駛許可證 必須符合下列所有資格:

1. 持有香港身分證,及
2. 持有有效的香港正式駕駛執照,

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/020005/index.shtm

t

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]