• 瀏覽: 20,556
  • 回覆: 276
  • 追帖: 2
+20
引用:
原帖由 jsmleung02 於 2019-3-26 08:53 AM 發表
一個人坐牢也改不了中國人魯莽駕駛的陋習. 在澳洲最不守交通規則的司機中國人一定佔大多數. 
澳洲大部分司機轉線都打燈,比警察捉一次扣三分,但香港九成以上唔打燈

引用:
原帖由 refugee 於 2019-3-26 08:56 AM 發表

睇黎當局都知做左錯左,鬼崇地加返中文提示
總好過再死人先做.
不過, 以個班駕駛態度好差既黎講, 有中文牌都未必有用.
某尐生命體, 永遠都以為自己係「拓海」, 其實係「填海」.

嘈咩9噌 撞你咪撞你 如果唔係我地中國 你地澳洲鬼屎撚駛屎

科普通識一下,原來中文字係世界上"識別反應"最快既文字,
日本人研究中文字比日文字識別速度快8倍,所以日本馬路標誌牌全部用中文方塊字,
英文就更加唔入流,約比中文字慢20倍,
即是就算你識英文又睇到路牌,但架車過左路牌你都未必可識別到個意思,因為英文字比中文字慢20倍。

大6人在香港攞國際車牌?

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-3-26 08:56 AM 發表
係咪攞到香港身分證?運吉署點會批IDP比佢?定還是臨時香港身分證都批?
肯定係李永達口中講的每日50共產黨2員啦
#曲

十字路口減慢車速係常識吧,咁都有得賴?

引用:
原帖由 chilawytk 於 2019-3-26 08:45 AM 發表
澳洲政府應該在全澳洲都設立中文標誌、中文指示、中文路牌。
樓主, 你咩理論呀? 強烈要求 中共 實行全國 設立 英文 標誌、 指示。 不要殘話拼音

正一卜佳, 殘國人累人累物!! 唔識英文 國際語言。 就未能去人地國家啦

引用:
原帖由 33ed 於 2019-3-26 09:05 AM 發表
科普通識一下,原來中文字係世界上"識別反應"最快既文字,
日本人研究中文字比日文字識別速度快8倍,所以日本馬路標誌牌全部用中文方塊字,
英文就更加唔入流,約比中文字慢20倍,
即是就算你識英文又睇到路牌,但架車過左路牌你都未必可識別到個意思,因為英文字比中文字慢20倍。 ...
蝦夷地路牌有俄文

高估自己

RIP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]