• 瀏覽: 18,341
  • 回覆: 142
+3
引用:
原帖由 Fquite 於 2019-3-26 12:51 AM 發表
消防員可否唔去救啲扑街黑警?份糧唔係包埋去死㗎喎。起碼搵飛虎隊吖,佢地真係去死㗎嗎。😆😆😆😆😆😆
任何人份糧都唔包去死架囉
你把口咁賤嘅 無教養

引用:
原帖由 chancc77 於 2019-3-26 08:23 AM 發表

唔係甘講呀。。。有好多野可以避免到。。。大帽山話自已條命自已負責既情境仲瀝瀝在目。 如果係一d人既on9 行為, 而連累人要負出生命去救佢。。。呢d人係必需得到遣責。。。。。唔係一句我都唔想就可以輕輕帶過。。。。。馬路上司機發生意外, 都有法律去懲治呢d危險既車主。。。。其他危險活動, 都應該有相同機制。。。。。 ...
說得正確
每個人做錯了事 都必須負上責任的

自己冇用害死他人

害人冇左老公, 害人冇左老豆, 害人冇左個幸福家庭, 呢D PK去做和尚日日唸經都補償唔到佢犯既罪

呢單野真係幾慘

行唔到就唔好行啦,係要害死人先安落,抵佢比啲家屬鬧。 唔好講咩意外既野無人想,事實係根本唔識野就唔應該懶醒扮勁

垃L圾

引用:
原帖由 老納 於 2019-3-26 08:17 AM 發表

發生咗嘅事,可以點避免?記住這個世界沒有「如果」的!
嘥氣大家唔好傾啦咁不如!賽後檢討入面都經常出現如果,假如假若呢種字眼,打後嘅就係警惕後來者吸取教訓,以免再出現同樣事情呢啲事唔係第一次發生,咁點解唔可以避免?當然呢個世界係冇如果,在下亦唔係一句如果就推卸責任嘅人,但係如果呢兩個字點解出現喺世上呢,呢兩個字真正嘅意義同用處喺邊呢?明白咗就會明白呢個世界其實係有如果㗎有如果同冇如果係可以並有㗎,並唔係好似依家成個社會氛圍咁,唔係你死就我亡,兩個只能活一個㗎

引用:
原帖由 chancc77 於 2019-3-26 08:23 AM 發表

唔係甘講呀。。。有好多野可以避免到。。。大帽山話自已條命自已負責既情境仲瀝瀝在目。 如果係一d人既on9 行為, 而連累人要負出生命去救佢。。。呢d人係必需得到遣責。。。。。唔係一句我都唔想就可以輕輕帶過。。。。。馬路上司機發生意外, 都有法律去懲治呢d危險既車主。。。。其他危險活動, 都應該有相同機制。。。。。 ...
咪係囉,依家又唔係要個特警負咩刑責,啲家屬鬧兩句發洩吓情緒都好正常

大聲點向暴動攪手講!會害死好多人!

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-3-26 08:29 AM 發表

我唔想講消防員份工有冇包埋去死。但,事實上,消防員係最危險行業。在火海中要進入不知藏有乜危險物品嘅地方。香港幾個紀律部隊中最多人因工殉職。所以家庭成員應該有心理准準備。
消防員係值得香港人尊敬嘅。但不能因為因工殉職而將所有憤怒都遷於被救者身上。 ...
呢次啲人嘅不忿,係因為佢落雨行山加懶叻呀如果唔係呢個原因,相信冇人會插被救者囉

引用:
原帖由 大劣人素質差 於 2019-3-26 12:04 AM 發表
消防總隊目邱少明前年奉召到馬鞍山吊手岩拯救一對行山情侶時殉職,意外中獲救的行山男警員溫祖榮今作供時承認高估自己能力,又自言「冇行山好耐」,並自認當時沒有顧及救援人員的安全,向死者家屬致歉。不過,家屬未有接受道歉,更在庭內庭外指摘他「害死好多人」:「你有冇內疚呀?有冇自責呀?」「你而家同我講對唔住都冇...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/2 ...
又借機抽水

一面話中國有死刑不人道又大叫一命陪一命

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2019-3-26 09:18 AM 發表

嘥氣大家唔好傾啦咁不如!賽後檢討入面都經常出現如果,假如假若呢種字眼,打後嘅就係警惕後來者吸取教訓,以免再出現同樣事情呢啲事唔係第一次發生,咁點解唔可以避免?當然呢個世界係冇如果,在下亦唔係一句如果就推卸責任嘅人,但係如果呢兩個字點解出現喺世上呢,呢兩個字真正嘅意義同用處喺邊呢?明白咗就會明白呢個世界其實係有如果㗎有如果同冇如果係可 ...
每年咁多行山籌款活動舉行,起步時好天,但中段天氣轉差,有誰會知?我可唔可以叫參加者唔好參加?我凌晨三點收call話有人跌落水塘,我可唔可以唔去救?我做得support嘅就預咗,我唔係怕死,我也有家人,但如果可以俾我用生命去換生命,我只會覺得是我的榮幸,也希望被救者將來可以盡量貢獻社會!

起碼佢仲識道歉,唔係好似啲黃色廢物咁話「條命係佢自己嘅」!

引用:
原帖由 見習初級新手 於 2019-3-26 07:23 AM 發表
點解無人質疑拯救行動裝備同程序?

做消防係好慘架
救貓救狗都要救
更何況係人呢
我都覺得救援行動有沒有計劃好呢?是那裏出錯呢?是不是要檢討避免再發生同樣不幸事件?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]