• 瀏覽: 18,343
  • 回覆: 142
+3
打999之前應該先聲明自己係差佬。

以後偏離行山路線既唔救,咁就救左好多人喇

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-3-26 12:17 AM 發表
意外嘅嘢無人想發生 相信行山情侶亦不想發展至此, 無謂太多責難了!
唔係甘講呀。。。有好多野可以避免到。。。大帽山話自已條命自已負責既情境仲瀝瀝在目。 如果係一d人既on9 行為, 而連累人要負出生命去救佢。。。呢d人係必需得到遣責。。。。。唔係一句我都唔想就可以輕輕帶過。。。。。馬路上司機發生意外, 都有法律去懲治呢d危險既車主。。。。其他危險活動, 都應該有相同機制。。。。。

樹大有枯枝

引用:
原帖由 床上硬硬的神童 於 2019-3-26 12:41 AM 發表

咁咪最多告民事索償囉!唔通鼓吹人地以暴易暴,一命賠一命咩?
如果有一日, 死個個係你老豆老母,我會一樣係度講呢d風涼話。。。睇你咩感受。。。。我話如果姐。。。即係如果。。。

引用:
原帖由 puisang2015 於 2019-3-26 06:11 AM 發表
如果救的是黃絲 d毛毛又唔會咁講架啦!
如果救嘅係黃痴瘋,佢只會更批評消防員訓練不足!

懶有型,正式仆街

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-3-26 12:51 AM 發表
消防員可否唔去救啲扑街黑警?份糧唔係包埋去死㗎喎。起碼搵飛虎隊吖,佢地真係去死㗎嗎。😆😆😆😆😆😆
我唔想講消防員份工有冇包埋去死。但,事實上,消防員係最危險行業。在火海中要進入不知藏有乜危險物品嘅地方。香港幾個紀律部隊中最多人因工殉職。所以家庭成員應該有心理准準備。
消防員係值得香港人尊敬嘅。但不能因為因工殉職而將所有憤怒都遷於被救者身上。

首先唔好理男方做什麽職業, 拯救市民就係消防員嘅責任,意外嘅嘢無人想發生,不要再增加 負面情緒!

救人者自身裝備和訓練不足,不應一時之勇去施援及危害自身,應等專業人仕施救,意外發生亦應檢討過程.

其實消防係做拯救
咩情況都要做respect既
又冇得話條傻警唔行山就冇事
因為好多野係冇得講
行山,游水,揸車等都有機會意外要消防做野
救人時有冇顧及自身安全?
都要諗

消防同救護先係真正值得尊重既紀律部隊

引用:
原帖由 tinnit 於 2019-3-26 12:17 AM 發表
意外嘅嘢無人想發生 相信行山情侶亦不想發展至此, 無謂太多責難了!
按你說: 咁唔L洗去救條友啦, 意外既人無人想發生架, 尤得對情侶死左咪算囉, 救乜L呀..

要屌架依d人, 正一仆街黎,咁多地方去,去一個自己能力去唔到既地方又要人救,下次去喜碼拉亞山拍拖呀嘛

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-3-26 12:51 AM 發表
消防員可否唔去救啲扑街黑警?份糧唔係包埋去死㗎喎。起碼搵飛虎隊吖,佢地真係去死㗎嗎。😆😆😆😆😆😆
你清楚自己說什麼?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]