• 瀏覽: 14,463
  • 回覆: 163
+5
羅馬帝國: Senatus Populusque Romanus (拉丁語,元老院與羅馬人民,常縮寫為SPQR)

蘇聯:Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (俄語,全世界無產者,聯合起來!)

美國:In God We Trust(英語,我們信仰上帝)

法國:Liberté, égalité, fraternité(法語,自由,平等,博愛)

新加坡:Majulah Singapura(馬來語,前進吧,新加坡)

越南:Ðộc lập, Tự do, Hạnh phúc(越南語,獨立,自由,幸福)

中共國: 厲害了,我的國 (普通話,很厲害,我們的國家)

打老婆的班頭   降婦女的領袖

天若有情天亦老 人間正道是滄桑

佔有過更損失得多, 彷彿有循環因果
追憶 總比平凡易過,
沒試過那知真正愛, 無力再轉送別人
沒愛過那知真正痛, 原來面上沒傷痕
一世的錯為了一次的對
一世的冷為了一次的暖
要笑我笑我天生只有痴
有啊 是: 操你媽

漏咗最正個個:

希臘:Ελευθερία ή θάνατος(希臘語,不自由毋寧死)

引用:
原帖由 紅塵飛飛 於 2019-3-25 10:17 PM 發表
有啊 是: 操你媽

草泥馬out喇同志

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-3-25 10:11 PM 發表
羅馬帝國: Senatus Populusque Romanus (拉丁語,元老院與羅馬人民,常縮寫為SPQR)

蘇聯:Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (俄語,全世界無產者,聯合起來!)

美國:In God We Trust(英語,我們信仰上帝)

法國:Liberté, égalité, fraternit& ...
你話三月一日共產黨倒台,依家係咪要等出年呀?

引用:
原帖由 你封我唔到 於 2019-3-25 10:20 PM 發表

你話三月一日共產黨倒台,依家係咪要等出年呀?
你哋咪成日95答8咁喇,好難溝通架

幫中共國諗個得體見得下人嘅格言好過啦

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-3-25 10:21 PM 發表

你哋咪成日95答8咁喇,好難溝通架
你講嘢九唔搭八就真

乜唔係:屌那媽,頂硬上

我們萬眾一心,呀

冇國家格言又點?低B仔發現新大陸?

一定要有官方格言的嗎?
澳洲有冇?
奧地利有冇?
德國有冇?
匈牙利有冇?
日本有冇?
鈕西蘭有冇?
挪威有冇?

引用:
原帖由 amx_011 於 2019-3-25 10:36 PM 發表
一定要有官方格言的嗎?
澳洲有冇?
奧地利有冇?
德國有冇?
匈牙利有冇?
日本有冇?
鈕西蘭有冇?
挪威有冇?
倭國同南北朝鮮都冇,條智將想反映啲乜呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]