• 瀏覽: 2,195
  • 回覆: 52

三隧分流無約束力議案因未能取得過半數議員支持,政府今年1月底未向立法會動議便自行撤回方案,事隔兩個多月方案擬於本周三(27日)捲土重來,但據了解當局同樣因為未獲過半數議員支持,很大可能二度撤回,正作最後考慮,一旦撤回則不會重提上立法會。

立法會交通事務委員會主席、民建聯議員陳恒鑌回覆時承認,由於地區反對聲音大,該黨難以支持現有方案,該黨13名議員均會就方案投票,他個人會投棄權票,而該黨兼行政會議成員張國鈞則會支持。

工聯會議員陸頌雄指,政府近來再沒有提出新的優化方案,該黨認為難以支持政府方案,擔心成效不彰會「三隧齊塞」,促當局撤回方案以時間換空間,爭取再與西隧公司討論新協議。該黨議員郭偉強亦批評方案「換湯不換藥」,在過去一個月進行網上調查,有60%人擔心方案實行後會「三隧齊塞」,促重新考慮。

政府原於1月23日在立法會大會上動議三隧分流無約束力議案,但經社會廣泛討論後,地區反對聲音強烈,多黨派表明難以支持,故於1月22日前撤回方案。至本月1日,運輸及房屋局局長陳帆公布再度「闖關」,將於本周三再提動議,更提出兩項優化措施以游說各黨派支持,包括設立「智慧交通基金」,及承諾於2023年政府回收西隧經營權後,再就三隧分流作全面檢討。                                                
陸頌雄(右)促政府撤回方案,爭取再與西隧公司討論

都無人支持,唔好攪喇!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190325/bkn-20190325150615964-0325_00822_001.html

唔好搞啦,由佢塞死

算啦,唔做唔錯。大家都自私,一改實係政府錯。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-3-25 05:08 PM 發表
唔好搞啦,由佢塞死
家下有中環灣仔繞道,真係好左好多呀!

「紅隧」已經很多年沒有調整收費了......
正苦不如直接討論「紅隧」加價啦......

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-3-25 05:13 PM 發表
算啦,唔做唔錯。大家都自私,一改實係政府錯。
人不為己?

儍人想出來的屎橋……收檔啦!
林鄭堅離地,連厠紙都唔知邊度買,唉!

大幅加價市民一定反對
2023年收回西隧再算,唔差在塞多4年

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-3-25 05:08 PM 發表
唔好搞啦,由佢塞死
塞咗廾幾年,臨尾二年先來大改革搞分流??咁好死??
陰謀論想法! 隧道直接加價肯定過不了立法會,搞分流加價想魚目混珠就真。

攪咁多做乜呀....就來都收返西隧囉.

引用:
原帖由 kimy888 於 2019-3-25 09:07 PM 發表
「紅隧」已經很多年沒有調整收費了......
正苦不如直接討論「紅隧」加價啦......
加得太多了!

繼續日日塞爆紅隧

引用:
原帖由 ff2456 於 2019-3-25 10:00 PM 發表
儍人想出來的屎橋……收檔啦!
林鄭堅離地,連厠紙都唔知邊度買,唉!
真係失敗!

地主會可以繼續享用快捷西隧

其實西隧早上都日日塞爆, 問題根本係太多私家車, 政府應立法禁止市民藏有私家車!!
引用:
原帖由 jumboleung 於 2019-3-25 05:04 PM 發表

三隧分流無約束力議案因未能取得過半數議員支持,政府今年1月底未向立法會動議便自行撤回方案,事隔兩個多月方案擬於本周三(27日)捲土重來,但據了解當局同樣因為未獲過半數議員支持,很大可能二度撤回,正作最後考慮,一旦撤回則不會重提上立法會。

立法會交通事務委員會主席、民建聯議員陳恒鑌回覆時承認,由於地區反對聲音大,該黨難以支持現有方案,該黨13名議員均會就方案投票,他個人會投棄權票,而該黨 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]