• 瀏覽: 8,854
  • 回覆: 65
引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-3-26 12:27 發表
仆㐅⋯診所無得打
每人派500蚊打針快
中一次招終身免疫唔使打啦...好似感冒咁幾日就好了.

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-3-26 12:24 發表

至於不同年紀市民是否有疫苗保護力,黃加慶按出生年份說明:

1985年或以後本地出生
絕大部分接種了兩針疫苗,醫學上界定為有免疫力,但當中3%可能無保護力;

1967至1977年本地出生
應該只打了一針疫苗,理論上較大機會無免疫力,若外遊到麻疹高發地區,應考慮補打疫苗;

1978年至1984年本地出生
整體76%人曾打疫苗;

1966年或以前本地出生
好大機會 ...
你係邊個年代先

明明響日本爆發, 最高危班成日遊日人士, 講乜野新移民冇打針o即

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-3-26 12:33 發表
明明響日本爆發, 最高危班成日遊日人士, 講乜野新移民冇打針o即
因為個班親日人士無打過針或中過招LOR...如果香港土生土長個批多數都中過招或打左針所以基本上係免疫的...

走去打夠5支安全d,有病抗病冇病強身
😂

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-3-26 12:33 PM 發表
因為訪問果個係港台節目,rthk一向偏頗,例如頭條新聞一味攻擊大陸,
港台已無晒公信力,永遠將視線轉移到中國身上然後方大黎講。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-3-26 12:27 PM 發表
仆㐅⋯診所無得打
每人派500蚊打針快
向尾國佬乞就有啦,,,

引用:
原帖由 kkyan_hk 於 2019-3-26 13:04 發表

向尾國佬乞就有啦,,,
西醫發啦...

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-3-26 01:07 PM 發表

西醫發啦...
出過, 未死, 有抗體, 唔使打;
未出過, 打過針, 有免疫, 又唔使打;

似乎, 只係擔心既人要打, 喱一水佢哋賺極有限

係機場瀨野果班係咪新移民先?

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-3-25 05:21 PM 發表
呢d無打疫苗既新移民,可唔可以交比漁護處用人道方式處理左佢
要打就打源頭,照你意思,係機場做野果班.......

巳打麻疹針人仕,一定唔會病發??

引用:
原帖由 paulchen 於 2019-3-25 05:50 PM 發表
今次仲係唔係150惹禍
每日150個,咪又係香港人自己製造出黎!!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-3-26 11:12 AM 發表
明明係全球多國爆發, 明明係飛外國既空勤人員惹返來, 都去賴150..
乜都政治化!!

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-3-25 05:21 PM 發表
呢d無打疫苗既新移民,可唔可以交比漁護處用人道方式處理左佢
人道*滅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]