• 瀏覽: 15,742
  • 回覆: 201
+10
引用:
原帖由 zzaa2046 於 2019-3-25 07:33 PM 發表

其實你想香港 審查之後批, 定係只係批, 不審查。 分別好大?
咪玩啦!
批,咪經過審查囉。

唔減得,居留權係人權之一,人權嘅野唔可以退步過回歸前,否則米國又要考慮取消香港政策法了

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-25 03:46 PM 發表
我在此欄就單程證引起的問題談過多次,並建議政府全面檢討現行政策及配額,包括考慮向中央提出,將每日的配額減一半至75個,並容許港府參與,依然是由中央有關部門擁有決定權的審批工作。與其他大多數批評單程證制度的人士的立場不同,我強調港人要對內地來港的移民一視同仁,不應有半點歧視之心。我也接受家庭團聚是申請來港的重要理由,只是它不應該成為凌駕港人利益、神聖不可侵犯的真理。
最近兩宗新聞,為單程證制度的荒 ...
醫學界亦已經清楚表示醫療系統增幅低於老年人口增加才是主因!與移民冇關!

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-25 03:46 PM 發表
我在此欄就單程證引起的問題談過多次,並建議政府全面檢討現行政策及配額,包括考慮向中央提出,將每日的配額減一半至75個,並容許港府參與,依然是由中央有關部門擁有決定權的審批工作。與其他大多數批評單程證制度的人士的立場不同,我強調港人要對內地來港的移民一視同仁,不應有半點歧視之心。我也接受家庭團聚是申請來港的重要理由,只是它不應該成為凌駕港人利益、神聖不可侵犯的真理。
最近兩宗新聞,為單程證制度的荒 ...
迫爆急症室的是濫用服務的港人

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-3-25 06:23 PM 發表
單程證限額根本唔係香港政府定,係大陸定,所以香港無權話改。問題係香港政府連咩人落黎都無權理,好多有犯案記錄,嚴重疾病等香港都無權話唔批。其次係好多大陸有資產,有樓,黎到就話窮要攞縱援住公屋,香港亦無得查。香港政府已經係共產黨控制,加埋班民建聯擁護,而家行咩施政都係為共產黨做事。 ...
在大陸有樓都可以係窮,大陸50萬買層500呎嘅樓香港要500萬,就算變賣家當香港一樣買唔到.到時兩頭唔到岸,只係手頭揸住50萬可能要坐食山崩等瞓街,邊有人會做咁高風險嘅事.

乜而家共產黨有搵槍迫香港人上去吊閪生仔咩? 港燦自願上去結婚生仔,申請落嚟一家團聚都可以入共產黨數?

D妖人講D妖言,攪分化,攪矛盾。攪風攪雨。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-25 03:59 PM 發表
係,單程證的確是極其荒謬。
地球上根本沒有甲地女子嫁給乙地男子後,不能立即在乙地居住的例子。
非常同意ching。同泰國人結婚,可以來香港。但是同內地人結婚,要住在深圳,等單程証

泛民係超級自私,自己落咗嚟香港定居,就唔想比其他人落嚟

泛民班卜街漢奸, 明顯近日利用這個議題, 又想挑撥香港市民情緒,分化香港~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]