• 瀏覽: 18,909
  • 回覆: 273
  • 追帖: 1
+25
【星島日報報道】每年3月的櫻花盛開季節,湖北武漢大學都引來眾多遊人賞花,惟周日(24日)卻發生了不愉快事件,有保安和兩名賞花男子爆發肢體衝突。

據報,3月24日下午,武漢大學教五教學樓旁,校方保安人員與兩名賞櫻花的青年男子發生肢體衝突。警方稱,衝突起因是其中一名穿着類似和服的男子入校賞櫻,此事正在調查之中,「調查兩個重點,到底是唐裝還是和服,以及衝突的全過程。」

從網上流傳短片可見,一名穿着疑似和服服裝的青年男子和另一穿着運動裝的青年男子,被四名校方保安人員按在地上。他倆掙扎起身後,穿着類似和服服裝的男子大聲重複喊著:「憑什麼打人?」,很快他又被保安人員制服在地上,接著他起身說:「我穿的是唐裝。」在其身旁,穿運動裝的男子被保安人員勒著頸,保安人員鬆手後,他倒地不起。

值得注意的是,當保安人員發現現場有武大學生拿著手機拍攝衝突畫面時,立即喝令他們把手機收起來,不准拍攝。

有目擊者表示,當時在武漢大學教五教學樓旁,兩名男子欲進校賞櫻,保安稱其穿和服不准進入。雙方先是口角,穿辨動服的男子講粗口,接着便發生衝突。有學校保安表示,事件引起校方重視,已交由警方處理。

中國文化在大陸已經失傳,真係可悲。
不過在限古令面前,係咪唔單止所有古裝劇要禁,所有古裝人都要禁?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/被指穿和服進武漢大學賞櫻遭保安打-男子-穿的是唐裝吳服-043400156.html

韓國人真係好憎日本人,不過用「暴力達義」就唔啱啦。
引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-25 01:38 PM 發表
【星島日報報道】每年3月的櫻花盛開季節,湖北武漢大學都引來眾多遊人賞花,惟周日(24日)卻發生了不愉快事件,有保安和兩名賞花男子爆發肢體衝突。

據報,3月24日下午,武漢大學教五教學樓旁,校方保安人員與兩名賞櫻花的青年男子發生肢體衝突。警方稱,衝突起因是其中一名穿着類似和服的男子入校賞櫻,此事正在調查之中,「調查兩個重點,到底是唐裝還是和服,以及衝突的全過程。」

從網上流傳短片可見,一 ...

俾人打嘅大陸人⋯⋯好兇殘   
引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-3-25 02:07 PM 發表
著唐裝賞櫻都俾人打,大陸人真係好兇殘啊!

引用:
原帖由 paoon 於 2019-3-25 01:38 PM 發表

從網上流傳短片可見,一 ...
大唐人都敢打。

刺痛慰慰,梗係打人啦!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-25 02:17 PM 發表
俾人打嘅大陸人⋯⋯好兇殘
仲以為係湖北琦比人打

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-25 02:15 PM 發表
韓國人真係好憎日本人,不過用「暴力達義」就唔啱啦。

你又係唔係無清楚內容呀?
定係連地理常識都唔知呀?
以為湖北係韓國

我無「囘䨱」喎

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-3-25 02:41 PM 發表

冇睇內容真係唔須要囘䨱嘅

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-3-25 02:45 PM 發表
我無「囘䨱」喎

米賴皮啦
明明主題講緊湖北 打和服人
你就講到韓國 九唔搭八
係唔係大清早研究點係香討講野呀?
要兜好啲呀嘛

打人果個, 係唔係著契丹服 ?

著和服點解唔俾入,又話中日友好

這樣內地的古裝劇的確值得檢討

誤導到 和服是根據唐服改 都唔知道

還有名詞唔好下下都用清代的,搞到各個朝代的人都是清代一樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]