• 瀏覽: 21,837
  • 回覆: 207
+2
家住跑馬地的中學女生下身癱瘓需靠輪椅代步,但她乘車外出時,卻因無法駕駛而不能使用全港417個傷殘人士專用的街上車位,只能退而求其次,使用為數僅40個的停車場傷殘人士車位。女生早前由母親代為入稟高等法院,要求法庭裁定運輸署的相關政策違反人權法,歧視無法駕駛的殘疾人士。

現年17歲的申請人Eloise
Ward由母親Myriam Joelle
Ward代為入稟,建議答辯人為運輸及房屋局局長。根據現行政策,傷殘人士若要使用專用泊車位,可申請「傷殘人士泊車許可證」(下稱許可證)、「司機接載殘疾人士泊車証明書」或「殘疾乘客在限制區上落車証明書」,其中前者持有人可專享全港街上所有傷殘人士車位,更可獲豁免牌照費、電動車首次登記稅及公營隧道的使用費等。路邊的傷殘人士車位卻不開放予無法駕駛的傷殘人士,或該等傷殘人士的照顧者使用。

根據入稟狀,Eloise於3年前因嚴重脊柱側彎接受手術,其後下半身癱瘓無法行走,需靠輪椅代步。雖然她仍未成年,但她將來理應無法取得任何駕駛執照。Eloise寓所附近並無配備傷殘設施的公共交通工具選擇,現時只依賴母親駕車,載她上學、參加課外活動、到醫院覆診等,每周大概需乘車4至6次。

Myriam與Eloise兩母女去年3月分別向運輸署申請許可證。運輸署2日後回信拒絕申請,並解釋許可證只能由持有駕駛執照的傷殘人士申請。Myriam其後就入稟透過律師申請法援,但被法援署署長拒絕。其上訴亦遭高院聆案官駁回。

真奇怪, 17歲都未到考車牌年齡, 而且又無法駕駛,
唔係話歧視, 但申傷殘泊車許可證被拒都合理.

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/964324-香港-女癱瘓無法駕駛申傷殘泊車許可證被拒+母入稟告運輸署違人權法+

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
引用:
原帖由 男E 於 2019-3-25 01:18 PM 發表
家住跑馬地的中學女生下身癱瘓需靠輪椅代步,但她乘車外出時,卻因無法駕駛而不能使用全港417個傷殘人士專用的街上車位,只能退而求其次,使用為數僅40個的停車場傷殘人士車位。女生早前由母親代為入稟高等法院,要求法庭裁定運輸署的相關政策違反人權法,歧視無法駕駛的殘疾人士。

現年17歲的申請人Eloise
Ward由母親Myriam Joelle
Ward代為入稟,建議答辯人為運輸及房屋局局長。 ...
佢可能係指呢兩個:司機接載殘疾人士泊車証明書或殘疾乘客在限制區上落車証明書。

停車場傷殘人士車位又唔只得40個,好多商場停車場都有傷殘人士車位。但傷殘人士照顧者都應該可以泊街邊車位既

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-3-25 01:35 PM 發表
停車場傷殘人士車位又唔只得40個,好多商場停車場都有傷殘人士車位。但傷殘人士照顧者都應該可以泊街邊車位既
如果中風行唔到都是傷殘人士,照顧者都可泊傷殘位,咁香港傷殘駕駛者跟本無機會泊到街上傷殘位。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-3-25 01:45 PM 發表

如果中風行唔到都是傷殘人士,照顧者都可泊傷殘位,咁香港傷殘駕駛者跟本無機會泊到街上傷殘位。
現在街上傷殘位成日都見到係無車泊喎

照顧者都可泊傷殘位其實都好合理,咁當然真係接載個傷殘人士,而唔係濫用啦。

都係想搲個免費泊車位

即係呢個女人要將架車泊响傷殘專用車位囉, 佢可以斬斷自己隻腳變咗傷殘人士, 咁就可以申請囉.

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-3-25 01:45 PM 發表

中風行唔到都的確係傷殘人士。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-3-25 01:59 PM 發表
即係呢個女人要將架車泊响傷殘專用車位囉, 佢可以斬斷自己隻腳變咗傷殘人士, 咁就可以申請囉.
咁 接載傷殘所有嘅司機 都要自殘?

個意思即係奪權,一般係傷殘人士申請,部門發許可証;呢個Case係,只要部門確認某人傷殘,此人就可代發許可証予任何有關車輛。

方便傷殘人士係啱的,但此例一開政府再無力管,唯有鼓勵大眾報串,再唔係要人同車都定位監控吧~

提示: 違規內容已被屏蔽
其實比優惠佢,先係歧視佢,對所有人唔公平

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-3-25 01:56 PM 發表

現在街上傷殘位成日都見到係無車泊喎

照顧者都可泊傷殘位其實都好合理,咁當然真係接載個傷殘人士,而唔係濫用啦。
其實有時見到啲車係禁區上落傷殘人士 車亦無標貼為傷殘車
就算有警察在傍 都好少好少去抄佢哋

民主國家的自由

佢講緊傷殘人士照顧者泊車位,香港不嬲冇呢啲,如果佢上訴得直,其實都冇幫助,因為將有數以萬計人申請,阻礙現有傷殘人士

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]