• 瀏覽: 3,615
  • 回覆: 39
《中國時報》引述一位"軍火界人士"稱,台灣"潛艦國造",貴到不合理。

如何貴呢?軍火界人士說:
  • 中國賣給泰國潛艦,具備配備絕氣推進系統(AIP)功能,一艘約100億元(台幣,下同);
  • 日本蒼龍潛艦,全球戰力最強柴油潛艦(他的意見),一艘約200億元;
  • 台灣潛艦首艘原型艦,"沒有先進的AIP,只是先求有,很基礎的功能,戰力甚至不及大陸賣給泰國的潛艦,造價卻要493億元。"

詳情和來源:
https://www.chinatimes.com/newspapers/20190325000433-260118

台灣自造獵雷艦(掃雷艦),鬧出大醜聞。能自造潛艦嗎?

引用:
原帖由 tam_n 於 2019-3-25 12:27 PM 發表
《中國時報》引述一位"軍火界人士"稱,台灣"潛艦國造",貴到不合理。

如何貴呢?軍火界人士說:
中國賣給泰國潛艦,具備配備絕氣推進系統(AIP)功能,一艘約100億元(台幣,下同);日本蒼龍潛艦,全球戰力最強柴油潛艦(他的意見),一艘約200億元;台灣潛艦首艘原型艦,"沒有先進的AIP,只是先求有,很基礎的功能,戰力甚至不及大陸賣給泰國的潛艦,造價卻要493億元。"

...
大家明白內幕吧.
其實也是好事來.
空心菜快些淘空台灣, 才可加速統一.

台灣造潛艦害人筆錢

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-3-25 14:43 發表

大家明白內幕吧.
其實也是好事來.
空心菜快些淘空台灣, 才可加速統一.
其實空心菜是無間道

我覺得軍備好難用價錢去比較性能,因為台灣無乜造過潛艇,宜家突然要自己造,價錢就一定貴,正如中國改裝遼寧艦都唔平。

量少,價錢自然貴。

澳洲尚且差點爛尾,台灣更加難看好

引用:
原帖由 69780501 於 2019-3-26 02:20 PM 發表
澳洲尚且差點爛尾,台灣更加難看好
唯有等等睇吓台灣造到隻咩潛艇出嚟

493億
有200億是貪污的回佣
有甚麼不合理?

睇嚟中國好怕台灣有自造潛艦😂

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-3-26 07:52 PM 發表
493億
有200億是貪污的回佣
有甚麼不合理?
中國咩?!貪到解放軍軍委副主席!

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-3-26 08:49 PM 發表
睇嚟中國好怕台灣有自造潛艦😂
呆灣造潛艇, 得談笑,仲差過三哥

引用:
原帖由 WPGLY 於 2019-3-26 08:51 PM 發表

中國咩?!貪到解放軍軍委副主席!
中國有核潛, 呆灣有條毛

引用:
原帖由 籠中大大白襪 於 2019-3-26 08:55 PM 發表

中國有核潛, 呆灣有條毛
中國果隻俾人笑成世嘅被日本海自逼上水升旗投降隻093?😂😂😂

引用:
原帖由 籠中大大白襪 於 2019-3-26 08:54 PM 發表

呆灣造潛艇, 得談笑,仲差過三哥
唔洗太勁,鎮住中國己足夠!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]