• 瀏覽: 4,790
  • 回覆: 43
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-3-25 10:44 AM 發表
唔好派膠啦!規劃預期八萬人流,初期唔滿好正常的。你唔識就唔好出來比人笑啦!

唔通規劃監獄有200個位,一起好就即時有200個囚犯入住

青馬大橋現在車流量都未滿,唔通你個白痴就鬧計劃失敗,唔知你幾多歲,但係你個人要用個腦諗嘢,唔好戇居居喺度被人恥笑
唔知你幾多歲,但係你個人要都用個腦諗清楚先好出口,唔好出口傷人! 呢度係討論區,唔係出口傷人區

1.規劃不符預期就不符,有就要認!

好正常一開始肯定請多啲人來應付日常橾作,依家開左差唔多半年咩都開始穩定了自然唔需要咁多人手,講咩用完即棄先on9冇糧出咩?做得外判工其實都唔係穩定工啦

優化人手安排和調整工時為由,合併多個職位,例如將售票員、車站助理及行李車處理員合併為「車站服務員」

其實無乜問題,但最好就用最高既工資黎計呢班合併既員工,提高示氣

預左,呢家大家開始熟高鐵,當然唔需要咁多人幫手了。好正常。

大白象起完做下個勢,之後就炒

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-3-25 09:11 AM 發表
未能預期人數 就要炒架拉
勸入職者 睇清楚去向
才求職
乜班管理層咁廢, 衰左賴落員工無睇清楚方向?
如果一個基層員工咁有眼光, 咁要班管理層做乜9? 賺錢出花紅就管理層袋? 出事就要基層員工揹數?

香港只有boss,卻沒有leader

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-3-25 02:17 PM 發表

乜班管理層咁廢, 衰左賴落員工無睇清楚方向?
如果一個基層員工咁有眼光, 咁要班管理層做乜9? 賺錢出花紅就管理層袋? 出事就要基層員工揹數?

香港只有boss,卻沒有leader ...
無法 一開始就外判 跟足香港政府縮骨政策
只能自求多福

引用:
原帖由 apmichael 於 2019-3-25 09:08 AM 發表
搭過高鐵都會見到西九站請咗太多人,例如出入閘機都搵幾個人幫人入票都係多餘嘅。
  的確係人手過剩, 炒減D , 完全合理

引用:
原帖由 fulufulu01 於 2019-3-25 02:13 PM 發表
大白象起完做下個勢,之後就炒
之後再拆

引用:
原帖由 TheVirgo 於 2019-3-25 10:29 AM 發表
岩開始乘客吾明點搭點買,加派人手解答同指示都好合理,待運作正常縮減人手也都正常,我眼見高鐵站企的職員多得過份
咁一早部分應該請part time
唔應該全部請全職

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-3-25 10:44 AM 發表

唔好派膠啦!規劃預期八萬人流,初期唔滿好正常的。你唔識就唔好出來比人笑啦!

青馬大橋現在車流量都未滿,唔通你個白痴就鬧計劃失敗,唔知你幾多歲,但係你個人要用個腦諗嘢,唔好戇居居喺度被人恥笑 ...
一早起個時預期是十萬
臨開車時先生減至八萬

有預期3分2都唔蠢得晒喎....

引用:

青馬大橋現在車流量都未滿,唔通你個白痴就鬧計劃失敗,唔知你幾多歲,但係你個人要用個腦諗嘢,唔好戇居居喺度被人恥笑 ...
你就真係唔好膠, 高鐵就係初期開, D人貪新屎坑去試搭先刺激個人數, 熱潮一過人數只會回落
而且你用青馬黎比又太弱智, 青馬係入機場同東涌既必經之路, 除非拆機場同大東涌唔比住人, 否則青馬橋長久都會達標
而高鐵有好多競爭對手, 中短途有和諧號, 直通車, 直通巴, 長途就有飛機
無論係大陸人定愛國份子, 全部都係身體最誠實, 只會揀又平又快既路線
高鐵香港段完全係中共好大喜功之作, 如果真係為民服務, 票價減一半就合理

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-3-25 15:41 發表

你就真係唔好膠, 高鐵就係初期開, D人貪新屎坑去試搭先刺激個人數, 熱潮一過人數只會回落
而且你用青馬黎比又太弱智, 青馬係入機場同東涌既必經之路, 除非拆機場同大東涌唔比住人, 否則青馬橋長久都會達標
而高鐵有好多競爭對手, 中短途有和諧號, 直通車, 直通巴, 長途就有飛機
無論係大陸人定愛國份子, 全部都係身體最誠實, 只會揀又平又快既路線
高鐵香港段完全係中共好大喜功之作 ...
你寫一輪嘴嘢都冇意思㗎 你講到香港發展人口唔會增加 內地人口只會縮 咁你講乜嘢都講曬啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]