• 瀏覽: 35,127
  • 回覆: 266
  • 追帖: 7
+2
引用:
原帖由 simpson777 於 2019-3-25 10:39 AM 發表
政府應立例準政府部門查數
呢個意見幾好.

由立案法團管理,仲衰過由發展商管理。
就到大維修,得返幾百萬盈餘,睇黎仲有排嘈

引用:
原帖由 想要什麼 於 2019-3-25 01:43 AM 發表
荃灣荃威花園近日因加管理費的問題,引起居民不滿,今午逾60名居民發起於屋苑範圍內遊行抗議,反對加價,並要求法團清楚公開帳目。有居民更控訴現屆法團亂花錢,使盡屋苑財政儲備。

遊行發起人之一的荃威花園業主李先生指,過往居民曾因成立業主 ...
呢D老年屋苑多被人操控多時,等大翻新時…………

一定要窮追猛打…………

快D搵叫雞黨人格卑劣三白眼來反圍標,反濫收管理費

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2019-3-25 10:44 AM 發表

先不講呢單野誰是誰非, 但一隻手掌拍唔響, 好多人平時乜都唔理, 問都唔覆, 到後來又呱呱叫, 正是人講就去瞓, 瞓醒就去問人

就好我個屋苑發電梯問卷(更換/優化/乜都唔整), 只收回40%問卷, 三方意見到有, 最後點做, 都實有一班人出來嘈
即係任何決定實際上只有15%或更少人明確支持,到時85%人出來嘈

更換全新>夾錢, 好很貴
優化>一樣要夾錢, 只加強安全性, 唔 ...
十分中肯.

BTW, 外人冇詳細資料, 根本唔知誰對誰錯.

業主唔理咪抵死

法團9成有政黨背景

現有既資料可以推論既野就係:

1) 管理費一向處於低廉水平.
2) 儲備水平很低, 不足維持一個三十多年屋苑既大維修備用.
3) 一向以來大部份既人都唔關心屋苑管理及開支.
4) 因為加管理費, 有一班人突然走出來要維權.

物管霸權,法團霸權
己取代地產霸權

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-3-25 10:53 AM 發表

咪係,唔貯定錢點大維修公眾地方?
一次過比一大筆錢. 果時重叫得大聲.

del

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]