• 瀏覽: 21,729
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-24 11:38 PM 發表

有!但更多的地方係沙漠。
走線上,只要肯繞道一定有大城市,
但一繞道就已經慢左。

唔同大陸,兩個千萬人口的城市,繞少少道就有數個百萬人口的城市,美國唔得。 ...
沙漠?
拉斯維加斯,鳳凰城…………都好多人,更有大型國際機場。
銳穿鳥,只是維護飛機利益

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-24 11:44 PM 發表

沙漠?
拉斯維加斯,鳳凰城…………都好多人,更有大型國際機場。
銳穿鳥,只是維護飛機利益
咪講左囉!

但一繞道就已經慢左。
你講的鳳凰城,已經要向東南行,而紐約係在洛杉磯的東北偏東。

亦唔同大陸,兩個千萬人口的城市,繞少少道就有數個百萬人口的城市,美國唔得。
美國要繞好多路。
完全唔划算,只可以用飛機。

一個字:窮呀,DLGH

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-24 11:46 PM 發表

咪講左囉!

但一繞道就已經慢左。
你講的鳳凰城,已經要向東南行,而紐約係在洛杉磯的東北偏東。

亦唔同大陸,兩個千萬人口的城市,繞少少道就有數個百萬人口的城市,美國唔得。
美國要繞好多路。
完全唔划算,只可以用飛機。 ...
你囉美國地圖睇下啦。
根本有好多數百萬人的大城市,亦唔使繞好多路

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-24 11:52 PM 發表

你囉美國地圖睇下啦。
根本有好多數百萬人的大城市,亦唔使繞好多路
成日叫人攞地圖,你到底去過美國幾多次?
美國東西岸,中間係一個沙漠,
自然係少人,
靠兩邊人氣維持,好難想像可行。

正如高鐵都唔會只穿廣東省(例如廣州)同河北省(包括北京)的城市。
咁穿法,大陸都死,何況美國。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-24 11:55 PM 發表

成日叫人攞地圖,你到底去過美國幾多次?
美國東西岸,中間係一個沙漠,
自然係少人,
靠兩邊人氣維持,好難想像可行。

正如高鐵都唔會只穿廣東省(例如廣州)同河北省(包括北京)的城市。
咁穿法,大陸都死,何況美國。 ...
又黎沙漠。
係沙漠,但唔係冇人住,而且仲係大量人住。
最少有拉斯維加斯及鳳凰城呢兩個較多人認識的大城市囉。

不要用【沙漠】去誤導。

最好笑嘅係,美國點衰退點落後都好,總有一大班中國人仆到去做三等公民甘願俾人歧視!

Why? How come??

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-24 07:33 PM 發表
美國已內陸機為主。
中國高鐵都唔係發展好耐。唔好笑得太快。
哈哈哈。
笑咗。
高鈇快靚正。
尾角坐737。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-25 12:16 AM 發表

又黎沙漠。
係沙漠,但唔係冇人住,而且仲係大量人住。
最少有拉斯維加斯及鳳凰城呢兩個較多人認識的大城市囉。

不要用【沙漠】去誤導。
沙漠有幾多幾百萬人口的城市?

咪講左囉!

正如高鐵都唔會只穿廣東省(例如廣州,深圳)同河北省(包括北京,天津)的城市。
咁穿法,大陸都死,何況美國。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-25 12:32 AM 發表

沙漠有幾多幾百萬人口的城市?

咪講左囉!

正如高鐵都唔會只穿廣東省(例如廣州,深圳)同河北省(包括北京,天津)的城市。
咁穿法,大陸都死,何況美國。 ...
你咁熟美國,有理由唔知架。
說穿鳥,只是維護飛機利益。

美國機埸數目比全球除美國外的數目更多。
世界最繁忙機埸,是在美國某【不毛之地】

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-25 12:37 AM 發表

你咁熟美國,有理由唔知架。
說穿鳥,只是維護飛機利益。

美國機埸數目比全球除美國外的數目更多。
世界最繁忙機埸,是在美國某【不毛之地】
因為飛機一架唔駛一百人就可以填滿,
甚至幾十人都維到皮。
但高鐵一班車只有一百人,就會電費都蝕埋。

事實上,中共到今日,都只可以講有幾段高鐵賺錢,
但完全唔敢講整體高鐵賺錢。

問題在於高鐵而家票價已經基本上唔可以再加,再加......啲人就會轉搭飛機。

大陸人口密度咁高都難以支持,何況美國?

揸一兩個鐘去高鐵站,搭車,落車再租車,又揸一兩鐘。 距離遠就得。 唔遠唔近就自己揸車好過。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-25 12:41 AM 發表

因為飛機一架唔駛一百人就可以填滿,
甚至幾十人都維到皮。
但高鐵一班車只有一百人,就會電費都蝕埋。

事實上,中共到今日,都只可以講有幾段高鐵賺錢,
但完全唔敢講整體高鐵賺錢。

問題在於高鐵而家票價已經基本上唔可以再加,再加......啲人就會轉搭飛機。

大陸人口密度咁高都難以支持,何況美國? ...
高鐵不是要黎賺錢的。
美國好多高速公路免費,你會說起高速蝕本嗎

請機師唔使成本,機埸運作唔使成本,飛機用燃油會少咩。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-3-25 12:47 AM 發表

高鐵不是要黎賺錢的。
美國好多高速公路免費,你會說起高速蝕本嗎

請機師唔使成本,機埸運作唔使成本,飛機用燃油會少咩。
大陸而家都要靠「經濟效益」做理由繼續起高鐵。

人地都要講成本同經濟效益,
人地計過條數,計埋經濟效益都補唔到條數,就會唔起。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-25 12:59 AM 發表

大陸而家都要靠「經濟效益」做理由繼續起高鐵。

人地都要講成本同經濟效益,
人地計過條數,計埋經濟效益都補唔到條數,就會唔起。
對呀。
【經濟效益】嗎係維護飛機利益囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]