• 瀏覽: 12,136
  • 回覆: 103
所以好多人矛頭指向法官

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-3-25 12:59 AM 發表

所以將失望放在法官引導陪審團和法官講的嘢
因為法官的引導會對結果有直接關係
聽到法官的引導
已有很大的疑問
使人會感覺失望
和懷疑法律是甚麼 ...
如果法官錯誤引導陪審團,絕對係上訴的理據。

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-24 04:31 PM 發表
臺灣司法制度
都無陪審團
台灣同澳門一樣
行大陸法

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2019-3-25 01:00 AM 發表

如果法官錯誤引導陪審團,絕對係上訴的理據。
這件事會使人出法官有點失望
再加法官的親戚和法庭的爭議判決
上訴不上訴都會有爭議
因為有好多這樣的疑問判決出現會使人信心動搖

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-3-24 04:33 PM 發表

由於陪審員無法律知識
所以佢地判案
都係由大老爺指點
回教國家喺廣場審犯
比陪審團更公平

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-3-25 01:16 AM 發表

這件事會使人出法官有點失望
再加法官的親戚和法庭的爭議判決
上訴不上訴都會有爭議
因為有好多這樣的疑問判決出現會使人信心動搖
如法官有問題錯誤引導陪審團,律政司可以上訴

法官無問題你講左19幾次失望就係你自己問題

普通法系用黎棟9香港架

小英蒂國彰顯聞煮法治?!

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 10:25 PM 發表

咁點解又一定要大學學歷啊?
咁可能驚程度低會理解唔到人地講乜。

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2019-3-24 09:04 PM 發表

無法律知識就可以判鳩你生死!幾L咁on柒9呀!
單靠法律知識去判鳩你生死一樣都係咁on柒9。按你咁講其實唔洗法官判警察即捕即判都得啦,警察唔會唔識法例架?

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 03:40 PM 發表
為何係由冇法律知識既人去判罪?
法官只係一個中間角色冇L用?
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
無陪審團,你又會話九官硬屈橫抹嘅啫。
陪審團制度非常合理,因為法律同公義無關,只同人多蝦人少有關。陪審團制度就係正正體現人多蝦人少呢個真理。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-24 11:55 PM 發表

陪審團制度係揾平民去對案情事實作出判斷,決定信吾信個被告。

試過有單案,個男人攞刀去講數,斬死左人,被控謀殺,但被告話佢原本只係打算喺對方胸前劃幾刀,嚇下佢,無諗過攞命,點知把刀界深左,殺左人,最後陪審團信被告,僅誤殺罪成。

亦試過有刀手去斬人,佢話收到指示只斬手腳,點知當事人掙扎,斬歪左,斬中個肺,死左人。。。呢D就係由陪審團決定是否相信被告的說法啦。 ...
師兄好有法律知識

引用:
原帖由 benben999 於 2019-3-24 08:07 PM 發表

證人係律師的籌碼,被告係辯護律師的籌碼,陪審團係法官的籌碼,只要有利用價值,籌碼可以變錢,錢可以變籌碼
所以今次假髮人又用了特權,陪審團員每日一千,七十幾日,完全濫用權人,去奬勵這班棋子!

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]