• 瀏覽: 12,100
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-3-24 19:08 發表

無錯, 大陸佬無呼吸過自由的空氣
好彩大陸無犯罪自由;結果成為世界上最安全的國家。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-24 07:06 PM 發表

法官引導陪審團,好多時都帶有法官自己強烈看法,例如話:「如果一個人吾係有意圖去傷害某人,會吾會帶定把刀去見果個人呢?」

當中已經強烈暗示自己的判斷,不過為左公正,會講返句,大家應該自行判斷,我提到嘅論點大家吾一定要認同,我無提嘅論點大家都可以考慮下。 ...
兩種制度都有利有弊,不能一概論
台灣法庭採合議制,由三個法官組成合議庭,其中最大果個叫庭長,幾乎由佢一個話晒事

舉兩個例子
例一,有個差佬捉通緝犯,個通緝犯開車衝撞差佬,差佬拉住車門同通緝犯搏鬥,車仍在行駛中,開槍打佢大腿阻止
結果通緝犯送醫後,流血過多致死

個差佬被告執法過當致人於死,法官檢天眼畫面,用"上帝視野"角度去研判,講其實通緝犯想要開車走,並唔係要撞差佬
所以冇必要開槍,走左就走左...又唔係冇機會捉人
但係差佬抗辯話,當時佢係同通緝犯埋身肉搏緊,直覺反應就係自己生命有危險至會開槍
法官完全不採納,認定自己天眼睇到先係事實....最後差佬罪名成立,呢單野搞到差佬個個都怕,以後邊個敢開槍?

我相信陪審團制,陪審團好大機會站在差佬立場,大佬果個通緝犯黎架

例二, 有個A君係停車場同B君爭停車位發生爭執,B拎金屬棒球棍打A,當時A的老婆在場
A為了保護家人用手檔棍,另一手推開B,B重心不穩跌倒,撞到後腦,入院後話從此失去味覺
A又被告自衛過當傷人罪,除左刑事罪名成立,民事仲要賠幾百萬俾B
法官大人理由夠晒UP9 ,話A當時可以奪棍自保,唔一定要出手推B

呢單案由陪審團判,又係很大機會判無罪

台灣法官養成,經常超過一般人常識範圍以外

各位師兄,法官大部份都係法匠,認知同常人有好大差距,台灣司法改革要改陪審制嘈左好多年

問題係兩難...因為台灣人普遍法治精神同水準又未夠做陪審員...你話點算?

引導陪審員即是話俾佢地知要跟著法官大大的想法範圍內思考和滿足法官大大的想法和思考
其實陪審員只要一個法官的盾牌
有咩嘢引起社會不滿只要將責任推去陪審員

香港咪一久樣!黑白不分!是非 癲倒!!

陪審團又要受法官擺佈

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 03:40 PM 發表
為何係由冇法律知識既人去判罪?
法官只係一個中間角色冇L用?
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
法律知識係用來揾錢既,同公平判決完全無關,香港大把例子

引用:
原帖由 Video 於 2019-3-24 07:58 PM 發表
陪審團又要受法官擺佈
證人係律師的籌碼,被告係辯護律師的籌碼,陪審團係法官的籌碼,只要有利用價值,籌碼可以變錢,錢可以變籌碼

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 03:40 PM 發表
為何係由冇法律知識既人去判罪?
法官只係一個中間角色冇L用?
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
偽民煑

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-24 08:10 PM 發表

為什麼歐美大部分國家都沒有陪審員制度,你給大家解釋解釋
大家選取不同的制度囉, 有乜咁稀奇? 有人認為搵幾個懂法律的人去審判公平D, 有人認為搵幾個唔認為被告的人用普通人的眼光審判公平D,世界是多元化的, 文化背景, 民智水平不同, 取向有所不同, 有乜咁稀奇?  最重要係執法司法人員的素質!
在香港, 你在街上拉橫額高叫打到林鄭特首, 你唔會俾人拉, 沒有任何後果, 你在大陸街上拉橫額, 高叫打倒習近平, 你估你會唔會無事?
呢D就係香港自由的空氣!

引用:
原帖由 killua991219 於 2019-3-24 07:12 PM 發表

陪審團又唔係同你打官司既點解要有法律知識。陪審團就係以其他角度去判斷一樣野,如果要用法律知去判斷既,睇返法律條文咪得。
無法律知識就可以判鳩你生死!幾L咁on柒9呀!

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-24 08:54 PM 發表

“打倒林鄭”有什麼意義嗎?
我最主張言論自由,我有操你m的自由
你把狗口, 低水平就是低水平!你咪講多D侮辱人既說話囉, 講越多越好, 來吧! 狗口始終是狗口!

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-3-24 05:49 PM 發表

呵呵,為什麼德國,法國,瑞士,丹麥等許多國家都不用陪審員制度啊
你給解釋解釋
德國是有類似的制度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]