• 瀏覽: 12,106
  • 回覆: 103
做過陪審員都知好多陪審員係好hea,無責任心,而且仲係有點蠢,好易比律師用小技巧忽悠,。親身經歷過

香港嘅陪審員都係淪為黃官嘅舉手機器

引用:
原帖由 anson2004 於 2019-3-24 04:33 PM 發表
大陸司法制度好 ,有錢有權就係公義 
哈哈,香港有錢佬最驚引渡番大陸。

識人ive畢業都寄信俾佢

其實我都唔明呢個制度存在嘅目的

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-3-24 06:01 PM 發表

哈哈,香港有錢佬最驚引渡番大陸。
陪審員係你自己選旣,你見佢樣衰咪唔選佢囉,同買馬一樣,起碼輸都係輸比自己。😆😆😆😆😆😆

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 03:40 PM 發表
為何係由冇法律知識既人去判罪?
法官只係一個中間角色冇L用?
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
法官引導陪審團,好多時都帶有法官自己強烈看法,例如話:「如果一個人吾係有意圖去傷害某人,會吾會帶定把刀去見果個人呢?」

當中已經強烈暗示自己的判斷,不過為左公正,會講返句,大家應該自行判斷,我提到嘅論點大家吾一定要認同,我無提嘅論點大家都可以考慮下。

引用:
原帖由 rabiosa 於 2019-3-24 06:29 PM 發表
其實我都唔明呢個制度存在嘅目的
就係等你「覺得」自己會受到公正審判。。。只係「覺得」。

引用:
原帖由 淼淼森 於 2019-3-24 05:41 PM 發表
陪審員制度體現民主彰顯公義!大陸佬唔會明!
無錯, 大陸佬無呼吸過自由的空氣

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 15:40 發表
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
要看是什么性質的案例,若一般謀殺案或者嚴重的刑事案,用陪審團是一種相對公平的方法。但亊件牽涉到政治,尤其是社會已經嚴重分化的政治案件,陪審團難免以立場作判決。

好像最近的旺暴案,證據確鑿的被告人竟然脫罪。

引用:
原帖由 rrt202 於 2019-3-24 03:40 PM 發表
法官點解唔投票?
大陸又有冇陪審員?
陪審團又唔係同你打官司既點解要有法律知識。陪審團就係以其他角度去判斷一樣野,如果要用法律知去判斷既,睇返法律條文咪得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]