• 瀏覽: 36,468
  • 回覆: 525
  • 追帖: 1
+4
小英國7爆, 是民主之恥

應該先投票是否取消第一次公投,再投票是否有第二次公投
第三次才正式再玩脫歐公投

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-3-24 08:08 AM 發表
百萬人上街 要求推翻一人一票嘅公投結果
民主嘅新玩法?

反對脫歐的英國人上周六(23日)聚集倫敦市中心遊行,要求政府舉行第2次脫歐公投。預料參與遊行人數高達100萬。警方則未有公布遊行人數。

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20190324/bkn-20190324000258471-0324_00912_001.html ...
公投完又想唔算數,英式民主真係不知所謂

今日100萬人支持再公投, 假若第二次公投通過不脫歐, 下次又有一大批人出來遊行再再進行公投脫歐, 英國可以不斷玩公投了
這所謂西方的民主, 內耗都玩死自己

引用:
原帖由 你封我唔到 於 2019-3-25 09:00 PM 發表

公投完又想唔算數,英式民主真係不知所謂
成件鬧劇主要係因為過半英國人仲以為家下仲係大英帝國。家下面對現實。。餚晒底。

好簡單啫,上次公投脫,今次公投留。

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-3-25 09:02 PM 發表

成件鬧劇主要係因為過半英國人仲以為家下仲係大英帝國。家下面對現實。。餚晒底。
x2

感覺都幾似香港,英國要保住主權只有脫鈎,唔係將來只會變成德國既一個省。

公投完唔中意就再公投

投到你班撚樣收聲爲止

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-3-24 08:45 AM 發表

賤種日日歌頌英國公屋有幾好,港督時代有咩德政,BNO 乜乜77,唔係唔去救國呀??!!
BNO 冇投票權

BNO = British? NO!

女皇下旨 唔比脫歐

問題就解決

引用:
原帖由 texedomel 於 2019-3-26 01:57 AM 發表

BNO 冇投票權

BNO = British? NO!
人地有幻想大法,BNO 變BC

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-3-24 03:43 PM 發表

哈哈, 咁英國, 日本呢d議會制都唔係一人一票啦, 佢地都唔係選首相, 係選國會議員, 係多數黨再組閣同選首相或總理, 你既意思係唔係咁? 如果議會制係民主體系, 咁用選舉人票, 點解唔係民主體制?

我等緊你兜呀。。。。哈哈。 你係唔係想兜到話議會制唔係真民主呀。。。哈哈。 ...
何謂民主?
咁我問你,香港8-31所定選舉制度,咁係咪民主選舉?

睇你點兜先😂

引用:
原帖由 123people 於 2019-3-28 07:34 PM 發表

何謂民主?
咁我問你,香港8-31所定選舉制度,咁係咪民主選舉?

睇你點兜先😂
這是伊朗式民主, 伊朗式民主是不是真民主? 8-31如果係階段性民主, 好呀, 大陸也可以, 階段性, 但如果這是終極民主, 就不是真民主了。

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-3-28 08:39 PM 發表

這是伊朗式民主, 伊朗式民主是不是真民主? 8-31如果係階段性民主, 好呀, 大陸也可以, 階段性, 但如果這是終極民主, 就不是真民主了。
那美英是否終極民主呢?
若是終極,就不是真民主了!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]