• 瀏覽: 15,224
  • 回覆: 228
+7
引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-3-24 11:02 AM 發表

港鐵經營成本高,人工高,攤分都高,大陸高鐵論每公里單價便好多,多果幾十公里攤分五覺多的,想便宜方便,當然系接入反大陸成個系統一起經營划

港鐵話虧錢,做下做下五鬼做,自然就交反比中鐵,到時降價了,自然就多人搭,這個是遲早的事情,預計到的 ...
成你貴言,唔再洗貪平上深圳撘就好。

引用:
原帖由 SPACZ40 於 2019-3-24 08:58 AM 發表

性質唔同喎
唔好講政治先
乜都拉去政治是黃絲狗同藍絲狗特色

引用:
原帖由 joe^O^ 於 2019-3-24 10:31 AM 發表
上面唔係有人話即日冇可能買到票咩

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-3-24 11:34 AM 發表

只可以講,其實係睇運氣,
不過廣州南去深圳北都唔一定坐高鐵。

引用:
原帖由 SPACZ40 於 2019-3-24 09:06 AM 發表

我地幾個一行人
係廣州南站諗住即刻買飛直車返西九龍
點知刷咭多次都買唔到
搞左>半個鐘咁徬徨 有人教在深圳北轉車
斷開咁坐車,深圳北返呢車係冇人
咁貴起條鐵 點解要咁樣? ...
好假,懷疑係咪真係有坐過。
最多人坐既係廣州南去深圳北呢段。未有香港段,廣南去深北即日係無咩可能買到(或者早上去買,都只能買好晏班次)

廣南經深北去西九個啲班次,都經常滿座係因為啲人都係去深北,而非西九。
而廣南不停深北,直達西九反而多數有座。

所以你話買到去深北,再轉車,但買唔到去西九,可信程度好低。

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-3-24 09:49 AM 發表
on 9去廈門條線日日爆
有幾多班?

引用:
原帖由 Tih 於 2019-3-24 09:42 AM 發表

甘你又買到廣州南到深圳北?真系好奇怪。
通常廣州南到深圳北當天買即時票系好難買到,我通常要提早系12306app買票,好明顯系你無經驗買國內票或者老作。
搞左半個鐘買唔到廣州南到香港的票,搵鬼信,可以排櫃檯買,可以用自動售票機,可以網上訂票。 ...
係好奇怪
好多人都唔信

引用:
原帖由 jeffcheng34567 於 2019-3-24 11:34 AM 發表

,佢係寫下午繁忙時段,通常早上都有唔少位。

連今年班香港人大政協都唔坐高鐵上去開會!

引用:
原帖由 hwho 於 2019-3-24 10:05 AM 發表

Ching如果唔係老作
請教點樣可買到即日廣州南到深圳北車飛。
唔係講笑。未試過即日買到。
其實我地都係一頭冒水
夜晚8點企係廣州南站一列售票機,
搞左超過半個鐘,有個人同我地吹水話cut開買試下,
跟著又試刷左好多次,其中一次得左。
就係咁。

高鐵去華南各站無敵爽

引用:
原帖由 SPACZ40 於 2019-3-24 12:59 PM 發表

其實我地都係一頭冒水
夜晚8點企係廣州南站一列售票機,
搞左超過半個鐘,有個人同我地吹水話cut開買試下,
跟著又試刷左好多次,其中一次得左。
就係咁。 ...
唔去櫃枱搞張飛?

北區嘅人就一定好少搭

本來最理想就係將個站起喺新界北,然後完善全港嘅鐵路系統,用嘅錢可能一樣效益就高好多。得高鐵站放西九,你話唔係政治考慮 ,根本就解釋唔到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]