• 瀏覽: 26,130
  • 回覆: 363
  • 追帖: 2
+14
引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-24 03:03 PM 發表
台灣變香港就弊傢伙
所謂一國兩制港人治港
變成不理民意一意孤行港共政權
愈來愈唔民主
呆灣民進黨有跟公投結果行事咩?蔡婆娘仲一笑置之

引用:
原帖由 wantatogo 於 2019-3-23 07:16 PM 發表

非常好笑嘅係無論
人均收入丶
生產總值丶
人均壽命丶
大學排名丶
免簽證國家丶
罪案率...
全部都比香港低但就被吹成天堂。
生產總值高過台灣是一定錯,台灣人口是香港3倍,香港人均收入都未多到1倍,如果生產總值要高於台灣,人均收入必須是台灣3倍
以2018為例
台灣        613,295(百萬美元)
香港        360,315(百萬美元)
其他也分別不大,人均壽命都是八十歳以上
免簽證國家香港153,台灣及澳門130,主要國家差不多,差別主要在小國,而台灣有美國免簽證
外匯儲備也差不多,全球排名台灣第5香港第6
法定最低時薪,香港37.5元(5月1日起生效) 台灣38.14元(台幣150元)
不同地區罪案率很難比較,食口煙都犯法要點比?

台灣人不知幾想變香港

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-3-23 01:57 PM 發表
選了的都在後悔鳥 ,呢一程露底了

大6邊敢打仗,美帝隨時可核打擊
核打擊???
黃小二嘅常識就真係哈哈到核爆嘞!

盜淫賊有想抽水呀? 
收檔啦!

引用:
原帖由 smartchu 於 2019-3-24 21:02 發表

生產總值高過台灣是一定錯,台灣人口是香港3倍,香港人均收入都未多到1倍,如果生產總值要高於台灣,人均收入必須是台灣3倍
以2018為例
免簽證國家香港153,台灣及澳門130,主要國家差不多,差別主要在小國,而台灣有美國免簽證
外匯儲備也差不多, ...
前面唔發表意見,最后犯罪率點唔可以比較,呢個系比較系民眾個尊重法治程度同所受教育程度,唔系比法律系未嚴格程度

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-3-25 11:13 AM 發表

前面唔發表意見,最后犯罪率點唔可以比較,呢個系比較系民眾個尊重法治程度同所受教育程度,唔系比法律系未嚴格程度
不是不比較,是無從比較,罪案率一般只能比較同一法律體系下不同地區戓不同時間點的比較,不過一定要比也是有統計的,罪案率越低排名越前,世界排名都是最好的幾個,台灣第7  香港第9

https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2018
[td]

Rank

Country

Crime Index

Safety Index
1Japan13.1086.90
2Qatar15.7084.30
3Singapore16.2383.77
4United Arab Emirates18.7581.25
5Georgia20.3579.65
6Austria20.4179.59
7Taiwan20.7479.26
8Estonia20.8379.17
9Hong Kong20.9079.10

其他也有
Health care index              Taiwan 1    Hong Kong 37
Quality of Life Index          Taiwan 42  Hong Kong 63
Cost of Living Index      Hong Kong 8        Taiwan 28
其他比較可以有時間看看

引用:
原帖由 smartchu 於 2019-3-24 09:02 PM 發表

以2018為例
多謝指正。

其實繼續投民進黨對香港人更為有利, 
所以, 雖然杜生係傻西, 
我今次都係支持杜生O既... 

矮仔咬老軟,要咬幾耐

引用:
原帖由 smartchu 於 2019-3-24 09:02 PM 發表

以2018為例

呢個數字作大到天文數字 (百萬美元計) ???

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2019-3-25 05:46 PM 發表

呢個數字作大到天文數字 (百萬美元計) ???
https://baike.baidu.com/item/世界各国GDP排名
如果你睇慣的計算單位是「億」,百度幫到你

唔明點解而家重有人搵佢拍廣告,嗰個咩門係乜料?今時今日重夠膽搵佢,一見到個廣告我就即轉台,那怕是幾10秒,真係勁唔想睇到佢個賤樣。

將台灣炒到物價高企,到時變到要靠大陸施捨生意

上次選舉的結果就是台灣人情願台灣變香港也不要民進黨...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]