• 瀏覽: 32,259
  • 回覆: 401
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-3-23 10:55 AM 發表

中國已經是世界第二大經濟體,
歐洲那個國家,可以有中國 GDP嘅4成。

5G,高鐵 科技,領先全球。
但又自稱發展中國家。。。。,

中國人。。。。 ...
鬼叫「發展中國家」是計人均,中國人均的確低,這事實無得拗,最恵國待遇有排食!歐美非常眼紅!

關鍵是制度不同,歐洲藏富於民,政府窮人民富,人均很高,中國是藏富於國,國家富人民平均較窮,

所以根據WTO的人均計算,中國是有資格在貿易中有優惠的,贏硬!

歐洲人民不用辛勞工作也生活舒適,中國人想生活舒適就要辛勞工作,兩者國力差距便愈來愈大了!

而家先覺醒資產重要性,個個都係到印銀紙,錢係到貶值緊

小學雞講野,可以不理!

引用:
原帖由 heyworld 於 2019-3-23 10:02 AM 發表
法國長期動亂證明佢多麽英明地胡說八道及胡亂決策!
係囉應該學習中國六四派軍隊坦克鎮壓黃背心呀,至少應學中國網絡審查過瀘敏感字冊除外國網頁只準登入政府批準網頁,黃背心人聯絡不上自然散,咁好示範都唔識,抵你快下台。

引用:
原帖由 rinrinrinrin 於 2019-3-23 10:50 AM 發表

Ching. D 黃L有鬼錢出去玩咩,叫佢地每日發多幾個黃post賺多幾蚊先啦。判斷:十個有九個黃L都係井底之蛙。
寸得好入曬骨,

引用:
原帖由 你憑乜能野block 於 2019-3-23 09:39 AM 發表
法國醒喇終於,中共好傷心,王毅隻外交部畜牲好瘀

法國總統馬克龍說,歐盟內部對於如何處理與中國的關係有不同立場,但「天真的階段應該要結束」。

馬克龍說,歐盟與中國的首要關係不應是貿易關係,而是地緣政治和戰略關係,他認為,讓中國企業收購歐盟港口等基建設施是「戰略錯誤」。

歐洲理事會主席圖斯克說,歐盟希望與中國達成一 ...
你可唔可以解釋下點解法國及美國又唔出錢去買,反而中國出錢去買

歐盟真正威脅唔係中國,中國只係提供消費品,互相貿易。
中國連周邊小國都控制唔到,更莫講控制歐洲。
想控制歐盟,駐軍歐洲果個,馬克龍卻扮天真

引用:
原帖由 你憑乜能野block 於 2019-3-23 09:55 AM 發表

希望骨牌效應,歐洲發達國家逐個逐個識得國策上加強提防中國共產黨,配合埋美國圍堵中共國策,中共想發圍唔係唔得,難度從此高多 ...
樓主你真係天生流着漢奸既血,正西狗,真心>><<1臭西!

黃背心的確好大壓力,唔打呢張牌,好難平息。。。

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-3-23 11:03 AM 發表

那不叫最惠國待遇,
最基本嘅知識,有人真要好好攪清楚。
「發展中國家」能獲低關稅的最恵國待遇,這叫甚麼?

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2019-3-23 11:01 AM 發表

按中國嘅說法,中國都有民主。。。,
只不過,中國所謂嘅民主,和歐洲嘅民主不一樣。。。,民主,不是歐美嘅專利。。。。

註:中文"民主"尼個詞,是從日本人嘅譯文中拿來用的。 ...
都不知道曰本人為何用漢字。笑左

馬克隆會不會以為黃背心是中國策動的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]