• 瀏覽: 10,692
  • 回覆: 169
+5
引用:
原帖由 四眼9 於 2019-3-23 11:35 AM 發表
樓主你是否白痴,在中文討論區,討論梁振英用中文寫的東西,居然翻譯英文再用中文解釋自己的翻譯,你腦袋是否要驗下。你唔翻譯為日文,俄文,德文,法文......可能又有另外的見解 ...

一樓 英文那段,是梁振英須要面對的【誹謗法律】法律依據。
他的臉書不讓一般人進去討論,我同意某位網友在另一個帖子的建議,梁先生來討論區切磋政治意見。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-23 11:24 AM 發表
。。
你這個留言間接慫恿梁振英走進法庭。
如果你係從個人喜惡角度去討論,你肯定去錯地方,一樓你嘅評論亦因爲你喜惡而變成偏見

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-3-23 12:05 PM 發表
如果你係從個人喜惡角度去討論,你肯定去錯地方,一樓你嘅評論亦因爲你喜惡而變成偏見

朋友,你是“偏見地”認為我有偏見。
2. 其實,一樓對梁振英先生是有幫助的。同一時間,一樓對市民都有幫助。

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-3-23 04:37 AM 發表
斷章取義既人狗都不如
佢呢種只係低等生物

九唔搭八,都唔知佢想表達乜。
如果你覺得梁振英錯左咪吿佢咯,等法庭黎判。係度發帖煽動,還要回帖扮文明,行徑太卑鄙。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-23 12:10 PM 發表

朋友,你是“偏見地”認為我有偏見。
2. 其實,一樓對梁振英先生是有幫助的。同一時間,一樓對市民都有幫助。
咁你申利,你覺得梁振英為人如何?

引用:
原帖由 whymesad 於 2019-3-23 12:22 PM 發表
九唔搭八,都唔知佢想表達乜。
如果你覺得梁振英錯左咪吿佢咯,等法庭黎判。係度發帖煽動,還要回帖扮文明,行徑太卑鄙。
一步一步來:
點擊看看法律依據:
【參考一個普通法體系的案例】[http://www.duhaime.org/LegalDictionary/F/FairComment.aspx

請樓主伸報利益,你是否毒果養的?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2019-3-23 11:27 AM 發表

哈哈哈 即係我地鬧狗官都係引用「 狼過華秀隻狗」呢個案例
指狗是人類好朋友 狗官 只是指官是人類好朋友
狗官這個詞是「正面」的
有圖為證,反正我 "真誠地相信" 了.

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-3-23 12:15 PM 發表
佢呢種只係低等生物

嚴肅討論:首先,
“爭議的起源是 有人在網上平台寫了這句:“李怡卑鄙下流缺德,他是蘋果日報養的””

支持梁振英! 吹咩?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-3-22 11:16 PM 發表
爭議的起源是 有人在網上平台寫了這句:“李怡卑鄙下流缺德,他是蘋果日報養的”
。。。
在我眼中,這句話有可能犯了誹謗。
1. Fair comments 的底線是:【參考一個普通法體系的案例】[http://www.duhaime.org/LegalDictionary/F/FairComment.aspx】
In order to be fair, it must ...
走狗「對號入座」是可以理解的。

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-3-23 12:47 PM 發表

有圖為證,反正我 "真誠地相信" 了.

9466661 9466662
這個很有可能係香港人嘅共識!

引用:
原帖由 朱Bill 於 2019-3-23 12:55 PM 發表
支持梁振英! 吹咩?
在你眼中,梁振英是否完美無瑕?

引用:
原帖由 黃老邪 於 2019-3-23 12:56 PM 發表
走狗「對號入座」是可以理解的。

不離題:
一樓是警告梁振英,好自為之。如果被告上法庭,我建議他聘請 胡漢青資深大律師【我眼中比較不錯的從業者】

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]