• 瀏覽: 32,144
  • 回覆: 427
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-3-24 01:05 AM 發表

乜野儀器?你搬得動部CPR 儀器?你見過部儀器未?

好大部?

消防處都有的設備,醫院沒有的話,醫管的的高層真要...

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2019-3-23 06:17 PM 發表

唔知閣下憑乜一竹篙打沉一船人,講到大陸學生個個道德敗壞,香港醫護就個個聖手仁心?咁主觀嘅判斷,偏見到好緊要~
蘋果作呢編文話大陸醫生當值訓覺係懶,如果換轉本土醫生當值HIGH草就係壓力大。總知就係政府錯,明嘅就黎選舉又冇咩大炒作,搞下分化係正常,要過左5月先有6.4/7.1款籌,唔搞下人地以為毒果摺左添。

引用:
原帖由 zhangan 於 2019-3-23 10:38 PM 發表

唉,仲要有傻仔信到十足先仲得人驚!
港豬水平
腥港沒落
無知又跟風

引用:
原帖由 cwbguy 於 2019-3-23 09:41 PM 發表

我讚成搞大佢!變成全城熱話,逼醫管局成立專責小組調查,報告要公開,或者召開死因庭
link...
https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10194⟪=CHIB5&Ver=HTML

Cpr的確要輪住做,要求2分鐘或5個循環要換人,因為真系無力,我學急救差5個循環已經好累,而且一定要有足夠深度,成人落最少5cm先有效果,無理由企系度吾幫手
而且搵人接手要好快,minimize個無差的時間

另外聽講會比強心藥,吾肯定系米一定要醫生先可以比,但醫生起度一定要比藥
醫院好似吾系用Aed而系人手睇心電圖,因為aed分析慢,要一睇個心電圖就知電吾電得定繼續差,呢位實習醫生又識吾識

引用:
原帖由 zhangan 於 2019-3-23 10:34 PM 發表

今時今日D所謂傳媒真係好得人驚,完全冇道德,只有立場!
其實佢呢件野,同釘子健有好多相同之處,狗噏唔使証據,目的都係抹黑內地人

新架坡無政治抄作,一早引入大量外來醫生,

又做假文章

引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-3-24 12:57 AM 發表

CPR 做心外壓係唔會得一個人做,而係一team 人輪住做,通常每兩至三分鐘轉一次人。

https://www.resus.org.uk

4B
If there are enough team members, the person doing chest compressions should change about every 2 min or sooner if they are u ...
你有冇睇到佢寫「護士們」,即係唔止一兩個啦!
而且點解係要註明「有口音」實習醫生,倒不如講話內地醫生唔識醫人算吧啦。

有無人上報錯失? 醫管局知唔知? 有無向外界公報? 如私下解決.外界點知有錯失?

引用:
原帖由 skywalker167 於 2019-3-24 09:14 AM 發表
Cpr的確要輪住做,要求2分鐘或5個循環要換人,因為真系無力,我學急救差5個循環已經好累,而且一定要有足夠深度,成人落最少5cm先有效果,無理由企系度吾幫手
而且搵人接手要好快,minimize個無差的時間

另外聽講會比強心藥,吾肯定系米一定要醫生先可以比,但醫生起度一定要比藥
醫院好似吾系用Aed而系人手睇心電圖,因為aed分析慢,要一睇個心電圖就知電吾電得定繼續差,呢位實習醫 ...
Ching, 如果冇記錯, 白車佬都可以打adrenalin(強心劑), 響醫院就要醫生批. AED 係比冇學過電擊機既人用(A=automatic), 響醫院就必定搵醫生用電擊機, 每個病房, 同每個急救格都有.

引用:
原帖由 cryingwife 於 2019-3-23 10:19 PM 發表

我都贊成,點解國內醫生咁易黎香港做到實習,你知啦,某啲國內醫學院DSE 16分都收㗎。
那你應該向醫委會投訴啦,話到尾你都業界內,上討論區又咬牙切齒,一於搞大佢

嘻嘻!今日方向報訪問個海外醫生,今次仲晤畀正苦兜巴星👋👋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]