• 瀏覽: 32,122
  • 回覆: 427
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 songsong17 於 2019-3-22 09:34 PM 發表
海外醫生真係咁可怕? 
d 人講到外國幾好話要移民, 又唔擔心海外醫生了?
恐嚇無知市民

我都見到好大既破綻,既然話香港基本上所有醫生、護士,甚至係救護員都識得做心外壓。

當時在場的幾個護士點解唔做?點解一定要找實習醫生做?唔通心外壓要做好長時間?

這故事似乎反映,早到的香港護士,全部唔識做心外壓

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-3-22 09:34 PM 發表
海外醫生真係咁可怕?
d 人講到外國幾好話要移民, 又唔擔心海外醫生了?
既然內地醫生咁差,請來服務新移民,同聲同氣同質素,最好了!

引用:
原帖由 ryanychu 於 2019-3-22 08:33 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190322/59389548

那夜凌晨,我接到了來自急症病房的急call。一位前一天入院的病人突然心臟停頓,需要急救。我二話不說,立即趕去病房,到達的時候,護士們已經圍着病人進行心外壓。心外壓進行了差不多10分鐘,我問了一條問題:「究竟實習醫生在不在?可不可叫他幫手?」那一刻我們才 ...
非常同意樓主意見。現在國內從醫,不管醫生、護士,CPR是必須的。甚至救生員資格也是必須的。國內也有不少新聞、片段,播出有老人突然暈倒、有護士為患者做CPR。
另外,如果醫生在救人,打電話之事,一般是叫護士做的。
毒果亂吹已不是一天半天。

引用:
原帖由 ryanychu 於 2019-3-22 08:33 PM 發表
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190322/59389548

那夜凌晨,我接到了來自急症病房的急call。一位前一天入院的病人突然心臟停頓,需要急救。我二話不說,立即趕去病房,到達的時候,護士們已經圍着病人進行心外壓。心外壓進行了差不多10分鐘,我問了一條問題:「究竟實習醫生在不在?可不可叫他幫手?」那一刻我們才 ...
呢的故事只會係被毒果洗腦既讀者先會信,一睇就知無可能,除非港府醫管局根本無制度,何況香港連英聯邦國度醫生來港執業都比本土醫生左反右反怕搶飯碗,何來疑似操廣東話帶有普通話口音實習醫生? 第一個唔信就係醫生,否則如何要屈加薪?

引用:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190322/59389548

如果呢單嘢係真嘅,絕對會被追究,家屬仲唔嘈上天?點解冇到新聞?或者係以往邊條新聞?尼瑪,新聞自由就係造謠自由?

依個係宣傳,定新聞?

篇文有矛盾。。。。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-3-22 10:47 PM 發表
響醫院都仲係做心外壓? 睇過 TVB 醫院劇集既c奶都笑9死晒lu.
引用:
原帖由 希夷 於 2019-3-23 12:31 AM 發表
何況在急症室,洗乜做心內壓,

直投用心藏電擊器啦。
Ching 一野篤爆, 唔知做乜講左幾頁都仲猛講 CPR, 就算白車都有 AED啦.  

創作自由

黃醫係氾民L梯隊黎,成班戀殖垃圾,冇料但又要扮權威,政治第一,睇病第尾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]