• 瀏覽: 29,680
  • 回覆: 335
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2019-3-22 05:15 PM 發表

咦,你現在才知?有冇睇過本書叫透明人間?當中所指人形畜類是指什麼?
我問你如何介定近代?

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2019-3-22 03:35 PM 發表
咁嘅話「中華人民共和國又不是中國人的爸爸,為什麽不能推翻它?只有中國人才是中華人民共和國的爸爸」一樣啫
國富民安,人民生活穩定安逸,點推返呀?你打兩隻字就可以推翻中國咩?戇鳩仔

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2019-3-22 05:15 PM 發表

咦,你現在才知?有冇睇過本書叫透明人間?當中所指人形畜類是指什麼?
睇咩書都無書。人類千萬年來都是依從森林規則。。。。今天還是弱肉強食的世代。。。。。。人類除了生活物質改變了外,自私自利的心完全沒變。。。和其他動物沒有不一樣。

揾唔到呢條新聞!!!

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-22 17:14 發表
甘新加坡人,臺灣人咪唔係你口中嘅 中國人囉!
台灣是中國地方,是理應聽從中央指示!各國亦有責任聽從中央指示!所以某程度上,新加坡人也必須跟從中央!

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-22 05:43 PM 發表

你quote條link睇下韓國瑜有冇講過?陪人柒吾切。
又要幫娘娘瀨

引用:
原帖由 andrewidv 於 2019-3-22 04:14 PM 發表
不過臺灣仍然在用正體/繁體字。
讀過吓書的人都知道,古人未有文字時結繩為記,後來才發明象形文字,那時的字只有一百多個,都是以各種動物、物體之形狀為本。
但後來民智漸開便發明了多些文字,那時同音同字不同義甚多!故此又有些人再創造一些字去區分同音不同義之字!
到今天中國文字就有成千上萬之多!
由此而知簡體字是象形文字變化而來!
繁體字是簡體字進化而來!
但繁體中文筆劃太多,同音不同義又太覆雜。故此新中國為了盡快掃除文盲及令外國人容易學習中國文化,才提倡簡體字!
事實証明中國是成功的!中國人的知識水平、科技都突飛猛進!全世界的外國人都以簡體字來學習中文!
現今在世界上還用繁體字的不足四千萬人!對比十幾億人來說零頭也不夠!
故此如要進步還簡繁並用吧!

引用:
原帖由 u6968078899 於 2019-3-22 06:28 PM 發表

又要幫娘娘瀨
膠仔
句話係我講既。。。。你幫我瀨土得啦!

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-3-22 05:48 PM 發表

係呀,燒多份報紙俾你
—定轉賬燒埋給你,你講得啱世上冇不滅暴君

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-22 06:30 PM 發表

硬膠仔
句話係我講既。。。。你幫我瀨土得啦!
唔夠伱囉,娘娘今晚等你

引用:
原帖由 u6968078899 於 2019-3-22 06:34 PM 發表

唔夠伱囉,娘娘今晚等你
你媽扮娘娘???制服誘惑?我鍾音就。。。。。就咁話。。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-3-22 03:58 PM 發表
唔好睇小廢話。

廢話通常都係事實,都係不能否定,必須面對嘅事實。

共產黨會到台,中華人民共和國要亡國,你同意嗎?
康熙大帝初登位果時啲人都已經大叫滿清必亡,等多幾百年咪亡囉!中共依家個勢頭咁好,搞到成為全球第二大經濟體,仲話威脅美國又話有機會取而代之,可能冇一千都有八百年可以玩,大家比心機大叫中共必亡啦,十代八代之後可能會尾夢成真架!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]